ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Άραχθος και τα δικαιώματά του

Εικόνα του άρθρου Ο Άραχθος και τα δικαιώματά του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2017, 12:18
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δύο είναι τα θέματα που «καίνε» τον Άραχθο και κατ’ επέκταση και τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου. Το ένα η αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας και το άλλο η δημιουργία δεύτερου κυττάρου στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Ελληνικό.

Για τον Σύλλογο, η ημέρα των Θεοφανίων με τον αγιασμό των υδάτων του Αράχθου αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να υπογραμμιστούν «τα δικαιώματα του ποταμού». Για τη Γέφυρα Πλάκας, ο σύλλογος εκφράζει καταρχήν την αισιοδοξία του ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες αναστήλωσης.

«Όμως, το φλέγον ζήτημα για τον Άραχθο αυτή την περίοδο είναι το επερχόμενο 2ο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Το ζήτημα αυτό μας αφορά όλους, άρα είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κοινού μετώπου από πολίτες, φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες κατά των σχεδιαζόμενων πολιτικών ώστε να δοθεί ανένδοτος αγώνας και να αποτρέψουμε τη δημιουργία του» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο σύλλογος επιμένει ότι ο ΧΥΤΑ ρυπαίνει το ποτάμι και αναφέρει ότι «οι αιρετοί δεν τηρούν τις πολιτικές τους δεσμεύσεις, μετατρέποντας με το έτσι θέλω τα Τζουμέρκα σε μόνιμη χωματερή του νομού. Όμως έχουμε ήδη πληρώσει το βαρύ τίμημα των ‘οικολογικών’ πολιτικών τους κατά τη δημιουργία του 1ου κυττάρου στο Ελληνικό». Ο σύλλογος επαναφέρει την πρότασή του για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) κοντά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων το οποίο έχει χωροθετηθεί στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back