ΚΟΣΜΟΣ

Ο αφοπλισμός της ΕΤΑ

Εικόνα του άρθρου Ο αφοπλισμός της ΕΤΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2017, 17:46
ΚΟΣΜΟΣ

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ παρέδωσε σήμερα στις γαλλικές αρχές λίστα με 12 κρυψώνες όπλων που βρίσκονται σε διαμέρισμα των Ατλαντικών Πυρηναίων, στα σύνορα με την Ισπανία στην ακτή του Ατλαντικού, ενώ τη ίδια στιγμή ανακοίνωσε τον πλήρη αφοπλισμό της.

Ο Αρνάλντο Οτέγκι, πρώην ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, του εκτός νόμου πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ εκτιμά ότι η παράδοση των όπλων είναι ένα ιστορικό γεγονός, μετά το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί «συζήτηση μεταξύ των μελών της για το μέλλον της»

«Η λέξη 'ιστορικός' χρησιμοποιείται τόσο καταχρηστικά που χάνει την αξία της. Αλλά πιστεύω ότι το γεγονός πως μια οργάνωση όπως η ΕΤΑ εξαφανίζεται ή αφοπλίζεται φέτος το 2017, είναι ιστορικό γεγονός», ανέφερε.

Η συμβολική τελετή αφοπλισμού έγινε στην πόλη Μπαγιόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στα Ατλαντικά Πυρηναία.

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959 με στόχο την προώθηση του βασκικού πολιτισμού. Από το 1968, μετατράπηκε σε παραστρατιωτική οργάνωση κι έκανε δεκάδες χτυπήματα με πάνω από 800 νεκρούς. Πάνω από 300 μέλη της είναι φυλακισμένοι στην Ισπανία και τη Γαλλία. Η 8η Απριλίου είναι η επίσημη μέρα αφοπλισμού της οργάνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back