ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Θ. Οικονόμου: 5+1 ερωταπαντήσεις για την επιχειρηματικότητα

Εικόνα του άρθρου Θ. Οικονόμου: 5+1 ερωταπαντήσεις για την επιχειρηματικότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2023, 01:39
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

O Θανάσης Οικονόμου, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομό Ιωαννίνων απαντάει σε 5+1 ερωτήσεις για την επιχειρηματικότητα.


Η Ήπειρος έχει το μικρότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. Μπορεί να αντιστραφεί αυτό το γεγονός;

Όντως το ποσοστό εργατικού δυναμικού στην ‘Ηπειρο είναι μικρότερο του μισού του πλυθησμού, είναι περίπου το 46%. 

Αν προσθέσουμε και την ανεργία που αγγίζει γενικά το 13% και το 21% σε ηλικίες 25-29 ετών, δυστυχώς, η κατάσταση είναι δυσοίωνη.

Οφείλεται στη δημογραφική γήρανση, στην εγατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, στη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην υποαμοιβή της εργασίας, στη μη στήριξη της καινοτομίας και στη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή εποχή.  Αποτέλεσμα είναι οι νέοι να φεύγουν είτε στο εξωτερικό για αναζήτηση επαγγελματικής τύχης, είτε να προτιμούν να μένουν εκτός εργασίας αναζητώντας καλύτερες συνθήκες.

Χρειάζεται άμεσα αντιστροφή στην ενίσχυση και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να καινοτομήσουν και να ενταχθούν στο ψηφιακό περιβάλλον που απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, απαιτούνται συνδυαστικά προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μονάδων αγροτικής παραγωγής μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια και φυσικά πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα πρέπει να έχουν ισόρροπη συμμετοχή και οι μικρότεροι που σήμερα αποκλείονται.

Επίσης, χρειάζεται αξιοποίηση ενεργειακών προτύπων για χαμηλότερο κόστος ενέργειας, συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες και net metering, αλλά και σύνδεση του τουριστικού και του αγροτοδιατροφικού προϊόντος.


Ποιο παράδειγμα θα στηρίξει την τοπική οικονομία; Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις ή οι συμπράξεις μικρότερων, τοπικών επιχειρήσεων;

Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις πνίγουν την εγχώρια παραγωγή, δηλαδή μειώνουν την τοπική υπεραξία και το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, δεν δημιουργούν προοπτική για τον τόπο, ούτε για τα δημόσια οικονομικά, φτιάχνουν μόνο πρόσκαιρες, έως να αντικατασταθούν από τον αυτοματισμό, φτηνές θέσεις εργασίας.

Σημασία έχει να αυξηθούν όσο γίνεται οι παραγωγοί και οι αυτεξούσιοι, τόσο για την οικονομική ευρρωστία όσο και για την κοινωνική προοπτική και προκοπή.

Η σύμπραξη μικρών και τοπικών επιχειρήσεων πρέπει να στηριχτεί και είναι προτεραιότητά μας.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ποιος ο ρόλος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας; Και ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συγκεκριμένο κομμάτι;

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων μας. Δεν πρέπει να τις κρίνουμε από το μέγεθος αλλά από το αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι το ποιοτικό προϊόν και η καλά αμειβόμενη εργασία. Άμεσα πρέπει να τις διατηρήσουμε, να τις ανακουφίσουμε και σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουμε νέο αναπτυξιακό πρότυπο:

-Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι, μισθωτούς. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος & ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

-Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην υγειονομική κρίση και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου – Ένταξη στο σχήμα και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019

-Νέος πτωχευτικός κώδικας και προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς – Κανόνες στη λειτουργία των Funds

-Ενίσχυση ρευστότητας για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα – Συμπερίληψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Μετάβαση

-Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε.

-Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ για φθηνό ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, (επιχειρήσεων-νοικοκυριών).


Ποια είναι η μεγαλύτερη ανάγκη του επιχειρηματικού κόσμου των Ιωαννίνων, αυτή τη στιγμή;

Η εικόνα είναι δυσάρεστη και στενάχωρη: οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα διότι βλέπουν, τους τζίρους να έχουν μειωθεί 70%-80% και τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τα ενοίκια, ενέργεια,προμηθευτές.

Οι ανελαστικές υποχρεώσεις σφίγγουν σαν θηλιά γύρω από το λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ενώ οι τζίροι έχουν εκμηδενιστεί και αν δεν υπάρξουν ουσιαστική στήριξη, από την πλευρά της πολιτείας, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό αλλά και μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κόστους στο σύνολο και μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν. Πρέπει να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της εργασίας και όχι στην αναστολή της εργασίας όπως έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Μπορεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει την αρνητική στάση των τραπεζών απέναντι στην ανάγκη για χρηματοδότηση;

Οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όμως οφείλουν να συγκρατήσουν ή και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στον βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια των καταθέσεων.

Μια προοδευτική κυβέρνηση, λοιπόν, έχει σχέδιο να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία, να δώσει μια προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία, αλλά και μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία.

Να ενισχύσει τη ρευστότητα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μικροπιστώσεις για αυταπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα κ.α..


Υπάρχουν πραγματικοί επενδυτές στην τοπική οικονομία των Ιωαννίνων ή αυτή αντιμετωπίζεται μόνο τοπικά, με τα χρήματα να διοχετεύονται έξω από αυτή;

Ναι, υπάρχουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις όπως στην πτηνοτροφία, στο νερό, στη γαλακτοκομία κι αλλού που ώς έναν βαθμό κάνουν και εξαγωγές. Είναι όμως λίγες για να δώσουν τον χαρακτήρα της συνολικής επιχειρηματικότητας του νομού μας όπου κυριαρχούν οι υπηρεσίες και το εμπόριο.

Και σε αυτές όμως θέλει προσοχή.

Να δώσω ένα παράδειγμα: Το τυρί είναι από τα πλέον γνωστά τοπικά προϊόντα. Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτάρκεια παραγωγής και να τα συνδυάσουμε με τον τουρισμό, που καλπάζει για τα δεδομένα του νομού μας, είτε με το κρασί που συνδυάζονται, από τη στιγμή που έχουμε μια εξαιρετική αμπελουργική ζώνη.

Αντ’ αυτού τα στοιχεία και η πραγματικότητα είναι αντίθετη. Δεν υπάρχει συνεργασία με τον τουρισμό, αλλά και στις καθαυτό πωλήσεις για το τυρί ενώ εξάγουμε 360 εκτατομμύρια ευρώ, εισάγουμε 1δις. Αυτό το μοντέλο προφανώς δεν μπορεί να μας πάει μακριά, χρειάζεται αλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back