ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥΤ: Εκστρατεία επηρεασμού Αμερικανών βουλευτών από το Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου ΝΥΤ: Εκστρατεία επηρεασμού Αμερικανών βουλευτών από το Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2024, 11:03
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ οργάνωσε και πλήρωσε για μια εκστρατεία πέρυσι, η οποία χρησιμοποίησε ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους για να παροτρύνει τους νομοθέτες των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με έρευνα των New York Times. Η μυστική επιχείρηση σηματοδοτεί πόσο μακριά ήταν διατεθειμένο να φτάσει το Ισραήλ για να επηρεάσει την αμερικανική γνώμη.

Η μυστική εκστρατεία ανατέθηκε από το Υπουργείο Διασποράς του Ισραήλ, ένα κυβερνητικό όργανο που συνδέει τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο με το κράτος του Ισραήλ, δήλωσαν τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το υπουργείο διέθεσε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια για την επιχείρηση και προσέλαβε τη Stoic, μια εταιρεία πολιτικού μάρκετινγκ στο Τελ Αβίβ, για να την υλοποιήσει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους και τα έγγραφα.

Η εκστρατεία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και παραμένει ενεργή στην πλατφόρμα X. Στην κορύφωσή της, χρησιμοποιούσε εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς που εμφανίζονταν ως πραγματικοί Αμερικανοί στο X, το Facebook και το Instagram για να δημοσιεύουν σχόλια υπέρ του Ισραήλ. 

Οι λογαριασμοί επικεντρώνονταν σε Αμερικανούς βουλευτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι μαύροι και Δημοκρατικοί, όπως ο αντιπρόσωπος Χακίμ Τζέφρις, ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη, και ο γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ από τη Γεωργία, με αναρτήσεις που τους προέτρεπαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον στρατό του Ισραήλ.

Παρόλο που οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Ισραήλ, ο πόλεμος στη Γάζα ήταν αντιδημοφιλής σε πολλούς Αμερικανούς, οι οποίοι ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ μπροστά στους αυξανόμενους θανάτους αμάχων.

Το ChatGPT, το chatbot με τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία πολλών από τις αναρτήσεις. Η εκστρατεία δημιούργησε επίσης τρεις ψεύτικους αγγλόφωνους ειδησεογραφικούς ιστότοπους με άρθρα υπέρ του Ισραήλ.

Η σχέση της ισραηλινής κυβέρνησης με την επιχείρηση επιρροής, την οποία οι New York Times επαλήθευσαν με τέσσερα νυν και πρώην μέλη του Υπουργείου Διασποράς και έγγραφα σχετικά με την εκστρατεία, δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως. Το FakeReporter, ένα ισραηλινό παρατηρητήριο παραπληροφόρησης, εντόπισε την προσπάθεια τον Μάρτιο. Την περασμένη εβδομάδα, η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, και η OpenAI, η οποία κατασκευάζει το ChatGPT, δήλωσαν ότι είχαν επίσης εντοπίσει και διακόψει την επιχείρηση.

Η επιχείρηση είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση οργανωμένης εκστρατείας της ισραηλινής κυβέρνησης για την άσκηση επιρροής στην αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσαν ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ οι συντονισμένες εκστρατείες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση δεν είναι ασυνήθιστες, είναι συνήθως δύσκολο να αποδειχθούν. Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύεται ευρέως ότι υποστηρίζουν παρόμοιες προσπάθειες σε όλο τον κόσμο, αλλά συχνά συγκαλύπτουν τη συμμετοχή τους αναθέτοντας το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες ή εκτελώντας το μέσω μιας τρίτης χώρας.

Το Υπουργείο Διασποράς του Ισραήλ αρνήθηκε την εμπλοκή του στην εκστρατεία και δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Stoic. Η Stoic δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Η εκστρατεία δεν είχε ευρεία απήχηση, δήλωσαν η Meta και το OpenAI την περασμένη εβδομάδα. Οι ψεύτικοι λογαριασμοί συγκέντρωσαν περισσότερους από 40.000 ακόλουθους σε X, Facebook και Instagram, διαπίστωσε το FakeReporter. Αλλά πολλοί από αυτούς τους ακόλουθους μπορεί να ήταν bots και δεν δημιούργησαν μεγάλο κοινό, δήλωσε η Meta.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Meta και OpenAI δημοσίευσαν εκθέσεις που απέδιδαν την εκστρατεία επιρροής στη Stoic. Η Meta δήλωσε ότι αφαίρεσε 510 λογαριασμούς Facebook, 11 σελίδες Facebook, 32 λογαριασμούς Instagram και μια ομάδα Facebook που συνδέονταν με την επιχείρηση. Η OpenAI δήλωσε ότι η Stoic είχε δημιουργήσει φανταστικές περσόνες και βιογραφίες που προορίζονταν να αντικαταστήσουν πραγματικούς ανθρώπους σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται στο Ισραήλ, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάρτηση αντι-ισλαμικών μηνυμάτων. Πολλές από τις αναρτήσεις παραμένουν στο X.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3