ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισαν να συναντηθούν

Εικόνα του άρθρου Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισαν να συναντηθούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2018, 13:07
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις επιθετικές ανταλλαγές απειλών και προσβολών μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν τελικά να συναντηθούν, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής η ημερομηνία και ο τόπος.

Αυτή η ανατροπή, αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφεται έπειτα από μια διετία εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σε σύντομο διάγγελμά του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ για την ιστορική σύνοδο κορυφής.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό», είπε, εξηγώντας πως ο Κιμ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του. «Ο πρόεδρος Τραμπ (...) είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, 71 ετών, αποδέχθηκε την πρόσκληση του αινιγματικού τριαντάρη βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον ακολουθεί την θεαματική εκτόνωση της έντασης που επιτεύχθηκε στην κορεατική χερσόνησο από την αρχή της χρονιάς, χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Ο Κιμ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007. Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ προέτρεπαν πάντως η εξέλιξη να αντιμετωπιστεί με μια δόση επιφύλαξης, έπειτα από τον πολύμηνο φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

"Αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος. Του μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί σχετικά με αυτή την απόφαση και είχαμε μια πολύ θετική συζήτηση", είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τζιμπουτί, τη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters-Sputnik-TASS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back