Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής των θεσμών.
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.
Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα προσήλθε στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, πριν την απογευματινή συνάντηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ συμφώνησαν σε «κοινή στάση» απέναντι στην Ελλάδα. «Υπάρχει συμφωνία για ενιαίο μέτωπο», τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. «Δεν είναι σαφές αν η Αθήνα θα αποδεχθεί τις προτάσεις μας» έσπευσε να συμπληρώσει.
Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση, εκτός του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και του προέδρου του Eurogroup, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ο διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής του κουαρτέτου Ντέκλαν Κοστέλο), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Μπενουά Κερέ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικόλα Τζαμαρόλι) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Πολ Τόμσεν, Ντέλια Βελκουλέσκου). Η συνάντηση αφορούσε την επίτευξη μιας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας» μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την 20ή Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά των δανειστών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είχε τονιστεί πως οι εκπρόσωποί τους προσέρχονται με συμφωνία για κοινή στάση, την οποία επρόκειτο να παρουσιάσουν στην Ελλάδα.