Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νοσοκομεία κατά κοροναϊού

Εικόνα του άρθρου Νοσοκομεία κατά κοροναϊού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2020, 01:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το προσωπικό να έχει φτάσει στα όριά του, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει κληθεί να διαχειριστεί μια έκτακτη και μεγάλη κρίση, αυτή του κοροναϊού (αλλά και παράλληλα να διαψεύσει όσους έβλεπαν μόνο «κακώς κείμενα» στο ΕΣΥ και κοιτούσαν προς… ΣΔΙΤ).

Η κατάσταση είναι δύσκολη, δεδομένης και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αντιμετωπίσει με την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών υγείας (1500 νοσηλευτές και 500 διασώστες, παραϊατρικό προσωπικό κ.λπ.) με διετείς συμβάσεις.

Την ίδια ώρα, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία Ιωαννίνων συνεχίζουν να προετοιμάζονται όσο μπορούν για το ενδεχόμενο εξάπλωσης κρουσμάτων του κοροναϊού. Μέχρι σήμερα, μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων  έχει οριστεί (αναπληρωματικό) νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό. Σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν με τη διάδοση του ιού, κάθε άλλο παρά αποκλείεται το υπουργείο Υγείας να κινητοποιήσει και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, όπως είναι και το «Χατζηκώστα».

Σε κάθε νοσοκομείο, η κρίσιμη μονάδα είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχει μια ΜΕΘ με 13 κρεβάτια και στο «Χατζηκώστα» μια ΜΕΘ με 6 κρεβάτια. Και οι δύο ΜΕΘ είναι γεμάτες σήμερα με διάφορα περιστατικά ασθενών.

Ωστόσο, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στη νέα πτέρυγα, υπάρχει η καινούρια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και με 8 κρεβάτια, και η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ΜΕΘ αν χρειαστεί. Αρκεί βέβαια να υπάρξει νέο προσωπικό. Σημειωτέον ότι τις τελευταίες εβδομάδες, τέθηκε σε λειτουργία το τμήμα λοιμώξεων το οποίο είχε κλείσει ουσιαστικά εδώ και πολλά χρόνια, με γιατρούς και νοσηλευτές από διάφορες κλινικές να καλύπτουν τις ανάγκες.

Όσον αφορά τις ενδεχόμενες ανάγκες για νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει κάνει ήδη την προετοιμασία της σε ένα μεγάλο τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής.  Τους δικούς της σχεδιασμούς έχει κάνει και η διοίκηση του «Χατζηκώστα», σε περίπτωση που η όλη υπόθεση περάσει στην επόμενη φάση για την ετοιμότητα των νοσοκομείων.

Το υπουργείο Υγείας «λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων» ανακοίνωσε ότι θα γίνονται χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία μόνο για έκτακτα περιστατικά και για περιστατικά που δεν μπορούν να αναβληθούν, όπως ότι αναστέλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back