Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 27-07-2016, 17:30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γέμισε δρομείς, συνοδούς, φίλους και θεατές το Ζαγόρι για το φετινό The North Face Zagori Mountain Running, το οποίο δικαιολόγησε τον τίτλο της κορυφαίας διοργάνωσης ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα.

Συνολικά, πάνω από 2000 αθλητές και λάτρεις του ορεινού τρεξίματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στους αγώνες των 80, 42, 21 και 10km.. Η Λίντα Ντόουκ ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική για να τρέξει στα μονοπάτια της Τύμφης και περιγράφει: «Έχω να πω ότι αυτός ο αγώνας συγκρίνεται με τους καλύτερους αγώνες που έχω τρέξει στον κόσμο. Έχετε καταπληκτικά βουνά και η διαδρομή εξωπραγματική.» 

Από την πλευρά του, ο εμπνευστής και τεχνικός διευθυντής του αγώνα Βασίλης Τζουμάκας εξήρε τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι συμμετέχοντες ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική συμβολή των εθελοντών στην επιτυχία του εγχειρήματος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση των αγώνων σημειώνοντας: «Η αίσθηση γιορτής που κυρίευσε την περιοχή του Ζαγορίου, το τριήμερο των αγώνων, αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή και το ισχυρότερο εφαλτήριο για να συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και ακόμη μεγαλύτερη αγάπη την προσπάθεια μας. Ξεκινάμε ήδη τον σχεδιασμό του επόμενου αγώνα.»  

Στους αγώνες πήραν μέρος 4 αθλήτριες και 14 αθλητές  από το Ισραήλ, με προβλήματα όρασης, οι 4 στα 21 χλμ. και οι υπόλοιποι 14 στα 10 χλμ. Οι αθλητές, μαζί με τους συνοδούς τους, έζησαν μία μοναδική εμπειρία και απέδειξαν περίτρανα ότι μέσα από τη σωστή αντιμετώπιση, τα προβλήματα αναπηρίας δεν αποτελούν εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ σε όλες σχεδόν τις διαδρομές. Το σφύριγμα για την έναρξη της γιορτής δόθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου. Στις 04:45, οι αθλητές που συμμετείχαν στον ΤeRA 80km βρέθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης στο Τσεπέλοβο. Εκατοντάδες δρομείς επέλεξαν να τρέξουν την πιο δύσκολη και απαιτητική διαδρομή της διοργάνωσης, με τον κορυφαίο αθλητή Δημήτρη Θεοδωρακάκο να τερματίζει πρώτος με την εξαιρετική επίδοση 9:24:22, καταρρίπτοντας το ρεκόρ αγώνα που ο ίδιος κατείχε! Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Χάρης Καλαμπούκας  σε 9:31:52 ,κάνοντας επίσης έναν απίστευτο αγώνα, ενώ στην 3η θέση τερμάτισαν  ο Ιωάννης Παπαηλίας μαζί με τον  Φάνη Αρκουμάνη, με χρόνο 10:35:21. Στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, τερμάτισαν ο Κώστας Γιαννόπουλος(10:57:19) και ο Γιάννης Κουρκουρίκης (11:10:45) 

Στις γυναίκες, πρώτη έκοψε το νήμα η Katarzina Cekoska με χρόνο 11:49:06, η οποία έκανε έναν  πολύ δυνατό αγώνα, καταφέρνοντας να σπάσει  το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε η Μάρα Καλογήρου από το 2014. Στη 2η θέση τερμάτισε  η Δήμητρα Μπίκα, με χρόνο 12:44:05 ενώ την 3η θέση κατέλαβε η Σοφία Καλογήρου με χρόνο 13:25:27. Τέταρτη τερμάτισε η  Ιωάννα Χουρίδου (13:55:19), 5η η Linda Doke από την Νότιο Αφρική(14:37:54) και την 6η θέση κατέλαβε η Αρετή Σβεντζούρη (15:00:25)

Για πρώτη φορά ανάμεσα στους πρώτους τρεις του μαραθωνίου των 42kmβρέθηκε και μία γυναίκα. Πρόκειται για την Γλυκερία Τζιατζιά, η οποία τερμάτισε τρίτη. Πρώτος τερμάτισε ο Jancek Bokoc με χρόνο 4:44:29 ο οποίος έσπασε το ρεκόρ διαδρομής και 2ος ο περυσινός νικητής του TeRA και αθλητής με μεγάλη εμπειρία σε αγώνες βουνού Νίκος Καλοφύρης, , με χρόνο 4:50:33. Στην κατηγορία των γυναικών, πέρα από τη Γλυκερία Τζιατζιά, που τερμάτισε πρώτη με τον εκπληκτικό χρόνο 4:58:14  , κάνοντας νέο ρεκόρ κατηγορίας,δεύτερες τερμάτισαν μαζί, η Μυρσίνη Κολυφά και η Βιργινία Παπαποστόλου με χρόνο 6:13:50.

Οι μικροί φίλοι του ορεινού τρεξίματος, συμμετείχαν στον παιδικό αγώνα «Ζαγοράκι» που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του φυσικού μεταλλικού νερού «ΖΑΓΟΡΙ».

Μετά τον παιδικό αγώνα, ακολούθησαν οι απονομές στα 80km και 42km και η ονομαστική παραλαβή του Finisher t-shirt "The North Face", από τους τερματίσαντες αθλητές του TERA και του Marathon 42km. Oι χορηγοι The North Face και Fifth Element έδωσαν χρηματικά έπαθλα και δωροεπιταγές στους νικητές, ενώ τεχνικά  μπλουζάκια τους πρόσφερε η Counterpain. Η μέρα αυτή έκλεισε με συναυλία των Folk’n’Roll, κι ενώ αθλητές των 80km συνέχιζαν να τερματίζουν μέχρι αργά την νύχτα.

Την Κυριακή 24 Ιουλίου, το σκηνικό μεταφέρθηκε στους Κήπους. Πρώτα δόθηκε η εκκίνηση στα 21km. Στον αγώνα αυτόν, πρώτος τερμάτισε ο Δημήτρης Σελέτης με χρόνο 1:44:08 (νέο ρεκόρ αγώνα), δεύτερος ο Κοσμάς Πλακετάς με χρόνο 1:50:06 και τρίτος ο Βαγγέλης Νούλας, με χρόνο 1:50:26 ενώ στην κατηγορία των γυναικών πρώτη ήρθε η Αθανασία Τσουμελέκα, με χρόνο 2:19:26 δεύτερη η Μαρία Αποστόλου με χρόνο 2:22:46 και τρίτη η Δήμητρα Χαιροπούλου με χρόνο 2:25:00.

Ακριβώς μία ώρα μετά, δόθηκε η εκκίνηση στον πιο μαζικό αγώνα, τα 10km. Στην πρώτη θέση ήρθε ο Μιχάλης Καραγιώργος (0:43:33) με νέο ρεκόρ αγώνα, στη δεύτερη ο Εμμανουήλ Πούρικας (0:43:59) και στην τρίτη ο Βαλεντίνος Πούρικας (0:45:44). Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτη τερμάτισε η Ευσταθία Φλώρου(0:55:05) κάνοντας νέο ρεκόρ,  δεύτερη η Βασιλεία Παπαδοπούλου (0:56:31) και τρίτη η Amanda Tenfjord (0:58:35). Η μεγάλη γιορτή του ορεινου τρεξίματος The North Face Zagori Mountain Running έκλεισε με την απονομή των κατηγοριών των 21km και 10km καθώς επίσης με την τιμητική βράβευση των αθλητών με προβλήματα όρασης από το Ισραήλ και των αθλητών με ειδικές ικανότητες από την Ελλάδα, οι οποίοι με την συμμετοχή τους στον αγώνα , απέδειξαν πως η δύναμη της θέλησης μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν μεταξύ άλλων το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού που φρόντισε για την ασφάλεια του αγώνα, καθώς και όλες τις επιχειρήσεις και τους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση, καθώς και τους φορείς και τους χορηγούς.

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα από τον The North Face Zagori Mountain Running 2016 έχουν αναρτηθεί στην σελίδα της διοργάνωσης

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2