Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Νικόπολη: Η αποκατάσταση του ρωμαϊκού θεάτρου

Εικόνα του άρθρου Νικόπολη: Η αποκατάσταση του ρωμαϊκού θεάτρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2018, 01:45
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ερημωμένο και χορταριασμένο. Το θέατρο της Νικόπολης, της πόλης που χτίστηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., βρίσκεται στο «Προάστειο». Στην περιοχή εκείνη, έξω από την τειχισμένη πόλη, όπου ο Οκταβιανός είχε δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων άθλησης και ψυχαγωγίας (Θέατρο, Στάδιο και Γυμνάσιο).

Το θέατρο, την τελευταία δεκαετία, αρχίζει να αναδεικνύει τα μνημειακά του χαρακτηριστικά και να αποτελεί ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης στην Πρέβεζα. Ήταν εξάλλου ένας δημόσιος χώρος που κάποτε χωρούσε 5000 θεατές και που διέθετε ένα διώροφο σκηνικό οικοδόμημα με εντυπωσιακή πρόσοψη, με γλυπτό διάκοσμο, κοινοστοιχίες και μαρμάρινα αγάλματα θεών και μουσών. Εκεί τελούνταν οι μουσικοί αγώνες των «Ακτίων» -τα «Άκτια» διοργανώνονταν κάθε χρόνο προς τιμή του θεού Απόλλωνα, με τον Οκταβιανό να αναβαθμίζει τον θεσμό.

Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταστήσουν επισκέψιμο το μνημείο, όπως παράλληλα και να «αποκωδικοποιήσουν» μέσω του ανασκαφικού έργου το παρελθόν του θεάτρου, το οποίο με την πάροδο του χρόνου υπέστη σοβαρές ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο εσωτερικό του θεάτρου έχουν εντοπιστεί τρία καμίνια για την παραγωγή ασβέστη –κάτι που φέρεται να έγινε κατά τον μεσαίωνα.  

Μέσω του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τον τελευταίο καιρό έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση του μεγάλου αυτού ρωμαϊκού θεάτρου. Η χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» συγκεκριμένα, ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος του ποσού αυτού, διατίθεται για ανασκαφικές εργασίες. «Το μνημείο δεν έχει αποκαλυφθεί σε μεγάλο τμήμα του. Ιδιαίτερα στο κοίλο και στην ορχήστρα υπάρχουν πολλές επιχώσεις, αλλά και εξωτερικά του θεάτρου» αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη.

Μεταξύ άλλων, θα γίνουν εργασίες αναστήλωσης στους μεγάλους αναλημματικούς τοίχους που συγκρατούσαν το κοίλο, για τους οποίους η Εφορεία Αρχαιοτήτων περιμένει την έγκριση των αναθεωρημένων μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και εργασίες αντιστήριξης και ανάδειξης του σκηνικού οικοδομήματος. «Όντας ένα ρωμαϊκό θέατρο, το σκηνικό οικοδόμημα είναι πολύ υψηλό» διευκρινίζει η κ. Αγγέλη, η οποία συμπληρώνει ότι επιδίωξη των αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι να καταστήσουν το μνημείο «αναγνώσιμο από τον επισκέπτη για το πώς ήταν στην αρχική του μορφή».

Από το 2012 έως το 2015, με χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες προχώρησαν σε καίριες παρεμβάσεις στο τότε σχεδόν ετοιμόρροπο θέατρο. Κατά τη φάση των ανασκαφών, στο δάπεδο της ορχήστρας του θεάτρου αποκαλύφθηκαν οι εσοχές πολύστιχης ένθετης επιγραφής από μεταλλικά γράμματα στην οποία μεταξύ άλλων διακρίνονται οι λέξεις «ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΙΕΡΑ». Το θέατρο της Νικόπολης το επισκέφθηκαν από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα πολλοί περιηγητές από την Ευρώπη. Τα ονόματα ορισμένων από αυτούς βρίσκονται μέχρι σήμερα χαραγμένα στις πλίνθους της σκηνής του θεάτρου της Νικόπολης…

Το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης είναι ένα από τα πέντε θέατρα που ανήκουν στη λεγόμενη «πολιτιστική διαδρομή» της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back