Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νηπιαγωγεία 2 σε 1

Εικόνα του άρθρου Νηπιαγωγεία 2 σε 1
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2017, 01:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καμία αλλαγή δεν προτείνεται στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων για τη νέα σχολική χρονιά τόσο από τις τοπικές υπηρεσίες της Εκπαίδευσης όσο και από τον δήμο Ιωαννιτών, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου έχει λόγο στην οργάνωση των σχολικών μονάδων. Το αντίθετο, κάποιες αλλαγές προτείνονται στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, με τις απόψεις των υπηρεσιών της Εκπαίδευσης και του δημοτικού συμβουλίου να μη συμπίπτουν. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει πάντως το υπουργείο Παιδείας.

Ένα σημείο συμφωνίας της Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και του δημοτικού συμβουλίου αφορά τον υποβιβασμό του διθέσιου δημοτικού σχολείου Περιβλέπτου σε μονοθέσιο, καθώς υπάρχουν μόνο 5 μαθητές. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πρότεινε επίσης 11 συγχωνεύσεις σχολείων, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, οδηγούν σε παράλληλη κατάργηση οργανικών θέσεων –έξι στο σύνολό τους. Πέραν της κατάργησης οργανικών θέσεων, οι συγχωνεύσεις αυτές σημαίνουν ότι θα υπάρξει και μείωση των διευθυντικών θέσεων. Σχεδόν όλα τα νηπιαγωγεία προς συγχώνευση είναι συστεγαζόμενα. Το δημοτικό συμβούλιο, μετά και την εισήγηση της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βούλας Τσίλη, διαφώνησε με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων όπου μειώνονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών.

«Μειώνοντας τις οργανικές θέσεις, μειώνονται και τα τμήματα. Που σημαίνει ότι στο κάθε τμήμα αυξάνεται ο αριθμός των νηπίων» ανέφερε η κ. Τσίλη. Διαφορετική θέση εξέφρασε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρης Τζίμας ο οποίος ανέφερε ότι «όταν μειώνονται οι οργανικές θέσεις, δεν σημαίνει ότι μειώνονται και τα τμήματα. Υπάρχουν και οι λειτουργικές θέσεις» τόνισε. Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση της Εκπαίδευσης για τις σχολικές μεταβολές βασίζεται και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μαθητών μειώνεται από το 2012 και μετά. Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατάργηση των οργανικών θέσεων και στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων. «Δεν λαμβάνονται υπόψη η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, τα προνήπια και η καταλληλότητα των κτιρίων. Οι συνθήκες της σύγχρονης εκπαίδευσης απαιτούν μικρά και όχι μεγάλα τμήματα» υπογράμμισε.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να μη συγχωνευτούν τα δύο νηπιαγωγεία των Σεισμοπλήκτων που βρίσκονται σε διαφορετικά κτίρια. Κρίθηκε όμως ότι το ένα από τα δύο νηπιαγωγεία, το 17ο, το οποίο στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, πρέπει να μετακομίσει σε πιο κατάλληλο κτίριο.

ΙΔΡΥΣΗ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Κατά τα άλλα, αν και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν πρότεινε την ίδρυση νέων σχολείων, το δημοτικό συμβούλιο εκτιμά ότι απαιτείται να ανεγερθεί ένα νέο δημοτικό σχολείο στην Ανατολή, το 4ο,. Όπως ειπώθηκε, τα σχολεία που λειτουργούν, δεν επαρκούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Ο δήμος Ιωαννιτών διαθέτει οικόπεδο για τη σχολική αυτή μονάδα, όπως προβλέπεται εξάλλου και από το ρυμοτομικό σχέδιο της Ανατολής, και ευελπιστεί ότι μπορεί να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back