ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσεχώς, ακριβότερο νερό

Εικόνα του άρθρου Προσεχώς, ακριβότερο νερό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2024, 19:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων για τη λειψυδρία έκρυβαν αντί για ανακούφιση… ακρίβεια.

Η λύση της κυβέρνησης για τη λειψυδρία λοιπόν, είναι η αύξηση των τιμολογίων, καθώς βρίσκεται υπό έκδοση η ΚΥΑ κοστολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, θα παρέχεται δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή, ενώ ειδικό τιμολόγιο θα προβλέπεται για συγκεκριμένους χρήστες.

Τονίστηκε επίσης ότι η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, θα είναι «οικονομικά προσιτή» και θα καλύπτει «τις ανάγκες διαβίωσης»

Η λύση που απεργάζεται η κυβέρνηση δεν ξεφεύγει από τη γενική της πρακτική, την μεταφορά του κόστους στους πολίτες.

Στην όχι λεπτομερή παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με μια ακόμα αύξηση κόστους σε αγαθά, η Ηπείρος παρουσιάζεται ως εξής, σε σχέση με την επάρκεια νερού:

«Ικανή επάρκεια, σημαντικές απώλειες στα δίκτυα λόγω παλαιότητας, τοπικά ζητήματα λόγω πολλών διάσπαρτων ορεινών οικισμών».

Η εικόνα αυτή είναι εν μέρει περιγραφική, καθώς αποτυπώνει κάποια ζητήματα και αγνοεί άλλα, όπως ότι στο λεκανοπέδιο υπάρχουν δύο φορείς ύδρευσης…

Το δε χάος των απωλειών ύδατος, είναι μια διαρκής και μόνιμη αποτυχία, όχι μόνο των ΔΕΥΑ όμως, αλλά και της κεντρικής διοίκησης που «απονευρώνει» σταδιακά τους ΟΤΑ, εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, στην Ήπειρο «προτείνονται από παρόχους» 115 έργα κόστους 430 εκατ. ευρώ για την ποιότητα, τη μείωση διαρροών, τα συστήματα ελέγχου κ.α. Αυτοί οι φορείς είναι οι ΔΕΥΑ, οι Δήμοι, οι δύο μεγάλες ΕΥΔ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και άλλοι.

Το «κλειδί» για το ακριβότερο νερό είναι η υπαγωγή του ελέγχου των παροχών ύδατος στη ΡΑΑΕΥ. Αυτό που φοβόντουσαν δηλαδή οι ΟΤΑ, ότι μια τέτοια ρυθμιστική αρχή θα οδηγήσει σταδιακά στα ακριβότερα τιμολόγια, επιβεβαιώνεται. Μένει να αποδειχθεί αν θα οδηγήσει και στην ιδιωτικοποίηση, σε βάθος χρόνου…

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μια «ασπιρίνη», ότι οι αυξήσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό. Και πάλι όμως –και σε αντίθεση με τα «κυβερνητικά στατιστικά»- οι αυξήσεις αυτές είναι ορατές, σε καιρό ακρίβειας.

Τέλος, η Ήπειρος θα αποκτήσει μια ενιαία ΔΕΥΑ και θα υπάρξει «ευνοϊκός διακανονισμός» του 75% των χρεών προς τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο με κυβερνητική ευθύνη, με τις αποφάσεις που εκτόξευσαν τις τιμές του ρεύματος, αλλά και την κοστολόγηση αντλιοστασίων με οικιακό τιμολόγιο…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Να μας εξηγήσει ο υπουργός γιατί υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις ανά την Ελλάδα. Και με την ενιαία ΔΕΥΑ Ηπείρου τι θα γίνει με την τιμολόγηση; Θα είναι κοινή; Θα ανέβει το κόστος στα ύψη και εκτός Ιωαννίνων; Ας ασχοληθεί λίγο η κυβέρνηση και με τις ατασθαλίες που προέκυψαν για την ΔΕΥΑΙ. Και νερό ακριβό, και μισθοί παχυλοί!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back