ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το νερό στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το νερό στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2016, 17:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει «αντεπίθεση» από τις αρχές Νοεμβρίου για να μειωθούν τα χρέη προς αυτή από μεγάλους καταναλωτές και από χτες, ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα λαμβάνουν σχετική επιστολή, με την οποία προειδοποιούνται ότι θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να διακανονίσουν τα χρέη τους, αλλιώς θα κοπεί το ρεύμα σε αντλιοστάσια και εγκαταστάσεις. Μια τέτοια επιστολή πήραν ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, για ένα συνολικό χρέος που ανέρχεται στα 8,5 εκατ. ευρώ (από 4 εκατ. περίπου ΣΥΔΛΙ και ΔΕΥΑΙ) με καταληκτική ημερομηνία την... αυριανή, 25 Νοεμβρίου για διακανονισμό.

Το κείμενο μάλιστα είναι… κοινό για όλους τους παραλήπτες (ανάλογη επιστολή πήρε και η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου): «Η καθόλα νόμιμη αυτή ενέργεια αποτελεί το ύστατο, πριν την καταγγελία των συμβάσεων προμήθειας, μέτρο που η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει τη συνεχή διόγκωση των τεράστιων οφειλών, να διασφαλίσει τα έσοδά της, την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ίση μεταχείριση και τα συμφέροντα των πελατών της» αναφέρει μεταξύ άλλων και «ζητάει συγγνώμη για πιθανή ταλαιπωρία» των καταναλωτών.

Το πρόβλημα επιστρέφει έξι χρόνια μετά την τελευταία προειδοποίηση. Τον Οκτώβριο του 2010 είχε γίνει ανάλογη σύσταση, για χρέος που τότε ανερχόταν στο 1 εκατ. ευρώ (764.000 περίπου η ΔΕΥΑΙ και 300.000 ο ΣΥΔΛΙ). Τότε, η ΔΕΗ είχε καλέσει τη ΔΕΥΑΙ να πληρώσει άμεσα το μισό χρέος και να διακανονίσει το υπόλοιπο. Ο τότε δήμαρχος Νίκος Γκόντας πάντως, δήλωνε τότε ότι ο δήμος δεν οφείλει χρήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει ότι θα κόβει το ρεύμα στους δύο οργανισμούς ύδρευσης για… επτά ώρες κάθε μέρα, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Πέρυσι, ο δήμος Ιωαννιτών είχε συμφωνήσει να πληρώνει το χρέος της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ με μια συμφωνία πληρωμής των λογαριασμών, συν 25.000 ευρώ. Ωστόσο, η άτυπη συμφωνία ακυρώνεται ουσιαστικά με το νέο έγγραφο της ΔΕΗ, η οποία θέλει να μπουν άμεσα χρήματα στα ταμεία της. 

Ο δήμος εξετάζει τις κινήσεις που θα κάνει. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, δηλώνει στον "Τύπο" ότι αφενός αυτό ζητάει η ΔΕΗ δεν είναι δυνατό, αφετέρου, η ΔΕΥΑΙ συνεχίζει να πληρώνει οικιακό ρεύμα και να της κοστίζει 20% περισσότερο από ό,τι για παράδειγμα, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back