Λυκ πίσω

Τα 8 εκατ. ευρώ που «πνίγουν» το λεκανοπέδιο

Εικόνα του άρθρου Τα 8 εκατ. ευρώ που «πνίγουν» το λεκανοπέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2024, 21:45

Το μεγάλο χρέος των 8 εκατ. ευρώ του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, μέλη του οποίου είναι οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ζίτσας και Δωδώνης, προς τη ΔΕΗ είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.

Η αύξηση των τελών ύδρευσης φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο. Το ερώτημα βέβαια, είναι: Πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση; Κι αυτό επειδή την προηγούμενη χρονιά, είχε γίνει λόγος για διπλασιασμό των τελών. Επιπλέον, μια αύξηση των τελών θα συμπαρασύρει και τη ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι κύριος πελάτης του ΣΥΔΛΙ. Κι ό,τι συμπαρασέρνει τη ΔΕΥΑΙ, επηρεάζει αργά ή γρήγορα και τους καταναλωτές και τους λογαριασμούς που αυτοί λαμβάνουν.

Προς το παρόν, η δημοτική αρχή κάνει λόγο για «λελογισμένη αύξηση των τελών» σε συνδυασμό όμως με την υιοθέτηση κι άλλων λύσεων, οι οποίες δεν είναι στο χέρι της να υλοποιηθούν και που σχετίζονται με τις καλές προθέσεις, αν υπάρχουν, της κυβέρνησης να βοηθήσει.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, με τη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα να προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση να συνδράμει στην επιβίωση του ΣΥΔΛΙ. Προς το παρόν, βέβαια, η πίεση που ασκείται, δεν είναι μεγάλη.

Το Δημαρχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Ηλίας Αρλέτος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κώστας Μπαμπασίκας είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο. Στον κ. Γραφάκο, κατέθεσαν ένα υπόμνημα όπου περιγράφεται η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΔΛΙ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Γραφάκος δεν είπε και πολλά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Δημαρχείου. Απλώς κατέθεσε μια πρόταση: να γίνει επιστολή από τους δημάρχους Ιωαννίνων, Ζίτσας και Δωδώνης η οποία να απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με την προτροπή να δοθεί λύση. Ναι μεν η συμβουλή του κ. Γραφάκου έχει ένα νόημα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν και πολλές ελπίδες.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η δημοτική αρχή, και το οποίο το έδωσε στη δημοσιότητα, καταγράφονται τα δυσχερή οικονομικά του ΣΥΔΛΙ. Όπως αναφέρεται σε αυτό, από το 2019 έως το 2023, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 2,4 εκατ. ευρώ: Από 2.183.000 ευρώ σε 4.567.000 ευρώ.

Στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023, οι συνολικές ζημιές του Συνδέσμου ανέρχονται σε 7.004.559 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά και ανέρχονται στο ποσό των 1.560.429,37 ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες δε υποχρεώσεις είναι 6.673.126 ευρώ, την ώρα που το κυκλοφορόν ενεργητικό ποσό είναι μόλις 2.766.985 ευρώ. Τα ετήσια συνολικά οργανικά έσοδα της χρήσης 2023 ανήλθαν σε 2.362.259 ευρώ και η ετήσια συνολική δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα προς τη ΔΕΗ ΑΕ της χρήσης 2023 ανήλθε σε 3.999.340 ευρώ.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του έτους 2024, λόγω των συνολικών υποχρεώσεων που πρέπει να εξοφληθούν και της ανεπάρκειας των πόρων.

Η δημοτική αρχή, στο υπόμνημά της λοιπόν, κάνει λόγο για την ανάγκη «να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις σε συνάρτηση με λελογισμένη αύξηση των τελών ύδρευσης».

Ποιες είναι αυτές οι λύσεις;

- Με πρωτοβουλία του υπουργείου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ ώστε η καταβολή του οφειλόμενου ποσού να γίνει στη διάρκεια των επόμενων ετών (το χρέος σήμερα υπερβαίνει το ποσό των 8.000.000 ευρώ, όπως σημειώνεται).

-Να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ για την κάλυψη της αύξησης του ενεργειακών χρεών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.

Η δημοτική αρχή θέτει στο επίκεντρο και την επεξεργασία εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος «ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης των ΔΕΥΑ», ζητώντας να ληφθεί μέριμνα ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό το σχέδιο και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης.

Κατά τα άλλα, σε συνοδευτική του υπομνήματος ανακοίνωση, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα αποδίδει και πάλι ευθύνες για το αδιέξοδο του ΣΥΔΛΙ και στην προηγούμενη αρχή. Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα διογκώθηκε μετά το 2020, χωρίς η προηγούμενη δημοτική αρχή να ζητήσει τη στήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Αντιθέτως, «το έκρυψε κάτω από το χαλί».

Η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΔΛΙ παραμένει αμετάβλητη από το 1999 και δεν έγινε καμία προσπάθεια, κυρίως στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, «να υπάρξουν οι απαραίτητες σταδιακές αναπροσαρμογές ώστε οι οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος να μην αυξηθούν σε μη διαχειρίσιμα μεγέθη» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.







Ο κ. Μπέγκας λοιπόν ενημέρωσε το θέμα ότι ο προϋπολογισμός για το 2024, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΔΛΙ με πρόεδρο τον Γιώργο Αρλέτο, δεν «πέρασε» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Κι αυτό επειδή στον προϋπολογισμό δεν έχουν εγγραφεί όλες οι απλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, υπολείπεται ένα ποσό 4,7 εκατ. ευρώ.

Η προηγούμενη διοίκηση είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την υπηρεσιακή εισήγηση περί αύξησης των τελών και στη συνέχεια αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να βγει ο προϋπολογισμός, έχοντας τη θέση ότι πρέπει να διεκδικηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από την πολιτεία λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση για «προχειρότητα» και διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή θα «αγωνιστεί να βρει λύση». Προς το παρόν, όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του, έδωσε το πράσινο φως σε ανάλογους οργανισμούς να προχωρήσουν με τους παλιούς προϋπολογισμούς μέχρι τον Μάιο.

Το όλο ζήτημα άνοιξε έναν κύκλο αντιπαράθεσης για το πόσα χρέη παρέλαβε η κάθε δημοτική αρχή, την τελευταία δεκαετία, και πώς η καθεμία διαχειρίστηκε τα χρέη αυτά.

Ο Γιώργος Αρλέτος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της προηγούμενης διοίκησης. «Καταφέραμε να μην κάνουμε καμία αύξηση» είπε, προσθέτοντας ότι στα τιμολόγια του ΣΥΔΛΙ δεν έχουν γίνει αυξήσεις από το 1999. Παρότρυνε μάλιστα τη νυν δημοτική αρχή να ακολουθήσει την ίδια πολιτική και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο.

Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας έκρινε ότι η πρώην διοίκηση του ΣΥΔΛΙ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια… γραμμή άμυνας, από τη στιγμή που γνώριζε το πρόβλημα από το 2022, οπότε και θα μπορούσε να αποφασίσει κάποια μικρή αύξηση στα τιμολόγια. Κι αυτό για «να προλάβουμε το χρέος από το να εκτοξευτεί και παράλληλα να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις».

Το ζήτημα του ΣΥΔΛΙ είναι μεγάλο, και μια σοβαρή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με όλα τα δεδομένα και τα πραγματικά στοιχεία, επιβάλλεται. Όσο για το… όραμα της ενοποίησης του ΣΥΔΛΙ με τη ΔΕΥΑΙ, μετράει πολλά μα πολλά χρόνια.



Καταρχάς, ο ΣΥΔΛΙ στην επόμενη συνεδρίασή του στις 16 Νοεμβρίου, θα συζητήσει εισήγηση της υπηρεσίας για διπλασιασμό της χρέωσης του κυβικού.


Η άμεση επίπτωση θα είναι σε νοικοκυριά λεκανοπεδίου, αλλά και επιχειρήσεις. Όχι όμως μόνο εκεί. Αν ο ΣΥΔΛΙ αποφασίσει αυξήσεις (που θα το κάνει, το μέγεθός τους μένει να επιβεβαιωθεί), θα επιβαρυνθεί και το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΙ και δύσκολα η επιχείρηση δεν θα καταφύγει στους «συνήθεις υπόπτους», τους καταναλωτές δηλαδή, για να καλύψει τις αυξήσεις.




Υπόμνημα δημάρχου Ιωαννίνων για Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων


α

Και βέβαια γνωρίζοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας επεξεργάζεται σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΔΕΥΑ να λάβει μέριμνα έτσι ώστε να συμπεριλάβει στο σχέδιο αυτό και τους Συνδέσμους Ύδρευσης των οποίων η σχέση τους με τις ΔΕΥΑ είναι αλληλένδετη και τα δίκτυά τους συνδέονται και συλλειτουργούν.


Με εκτίμηση,

Θωμάς Μπέγκας,

Δήμαρχος Ιωαννίνων




 

Συνάντηση με τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το μέλλον του ΣΥΔΛΙ


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο, είχαν την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, Ηλίας Αρλέτος, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του Συνδέσμου.

Από την μεριά του δήμου κατατέθηκε υπόμνημα στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο ΣΥΔΛΙ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του από το 2020 και διογκώθηκε μέχρι το 2023 με ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης η οποία αντί να το αναδείξει, ζητώντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα την παρείχαν προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις, το έκρυψε κάτω από το χαλί.

Να θυμίσουμε ότι η τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΔΛΙ παραμένει αμετάβλητη από το 1999 και δεν έγινε καμία προσπάθεια, κυρίως στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, να υπάρξουν οι απαραίτητες σταδιακές αναπροσαρμογές ώστε οι οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος να μην αυξηθούν σε μη διαχειρίσιμα μεγέθη.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά λήφθησαν υπόψη στο σύνολό τους οι οφειλές παρελθόντων ετών από το παρατηρητήριο το οποίο ανέπεμψε τον προϋπολογισμό του ΣΥΔΛΙ με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας οδηγώντας έτσι στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο είναι απολύτως συνυφασμένο με την κραυγή αγωνίας που εκφράζει το σύνολο της αυτοδιοίκησης για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Κάτι τέτοιο άλλωστε έκανε και η ΠΕΔ Ηπείρου την περασμένη εβδομάδα ενημερώνοντας αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου και οι ΔΕΥΑ την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία βρέθηκε στα Γιάννενα.

Τα αιτήματα που υποβλήθηκαν εκ μέρους του δήμου και του ΣΥΔΛΙ στον Γ.Γ. του υπουργείου, με δεδομένο μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο που υπάρχει οι αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΔΛΙ να συμπαρασύρουν και τη ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει του νέου νόμου για την αναδιοργάνωση των ΔΕΥΑ και όλων των νομικών προσώπων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων ήταν τα εξής:

  • Με πρωτοβουλία του υπουργείου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμος διακανονισμός οφειλών προς τη ΔΕΗ.
  • Να υπάρξει χρηματοδοτική ενίσχυση του ΣΥΔΛΙ
  • Να δοθεί παράταση στη λειτουργία των νομικών προσώπων που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος.

Ο Γενικός Γραμματέας, γνώστης της κατάστασης, πρότεινε να συνταχθεί κοινή επιστολή από τους τρεις δημάρχους οι δήμοι των οποίων είναι μέλη του ΣΥΔΛΙ (Ιωάννινα, Ζίτσα, Δωδώνη) η οποία να απευθύνεται τόσο στον υπουργό Περιβάλλοντος όσο και στον υπουργό Εσωτερικών, ως συναρμόδιους για το ζήτημα, προτρέποντάς τους να δοθεί λύση.

Να σημειωθεί ότι ακολούθησε συνάντηση του κ. Γραφάκου με τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, στην οποία τέθηκε κι εκεί εμφατικά η ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος του ενεργειακού κόστους, το οποίο απειλεί την εύρυθμη λειτουργία τους.


Σημ.: Επισυνάπτεται και το υπόμνημα που κατατέθηκε στον Γ.Γ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3