ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νεοχωρόπουλο-Σταυράκι: ένα έργο που παίρνει τον δρόμο του

Εικόνα του άρθρου Νεοχωρόπουλο-Σταυράκι: ένα έργο που παίρνει τον δρόμο του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2020, 00:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου κατασκευής ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι προωθεί πιο… επίμονα, αυτή την περίοδο, η ΔΕΥΑΙ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, με συνολικό προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), το οποίο είχε ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τον Απρίλιο του 2019, και που μέχρι σήμερα δεν έχει δημοπρατηθεί.

Το έργο αυτό, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εκ μέρους της ΔΕΥΑΙ, βρέθηκε πριν από λίγους μήνες αντιμέτωπο με προειδοποιητικές επιστολές και με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος να επισημαίνει τον κίνδυνο απένταξης. Ωστόσο, η λύση βρέθηκε, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να υπογράφει την αλλαγή της ημερομηνίας έναρξης και λήξης του έργου, μετά από αίτημα της ΔΕΥΑΙ και τη θετική εισήγηση της υπηρεσίας. Επί της ουσίας η τροποποίηση της πράξης έρχεται να δώσει στο έργο τον χρόνο που χρειαζόταν πια: μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης έδωσε και το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης, ενώ η ΔΕΥΑΙ, σε χτεσινή της, έκτακτη συνεδρίαση (διά περιφοράς, και πάλι) ενέκρινε τα τροποποιημένα τεύχη της διακήρυξης.

Στο Νεοχωρόπουλο και στο Σταυράκι θα κατασκευαστούν νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων θα ενσωματωθούν στα νέα έργα. Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι 21,5 Km και των καταθλιπτικών αγωγών 2,35Km. Τα ακάθαρτα θα μεταφέρονται στην υφιστάμενη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, η οποία θα έχει επεκταθεί κατάλληλα για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών… Το αποχετευτικό δίκτυο στους δύο οικισμούς (όπως και άλλα αποχετευτικά δίκτυα που κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν) συνδέεται άμεσα με το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, το οποίο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της πράξης, στο έργο «συμμετέχει» και η χρηματοδότηση των σχεδόν 1.550 ιδιωτικών συνδέσεων, με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης να απαιτεί από τη ΔΕΥΑΙ, πριν τη δημοπράτηση του έργου, να λάβει απόφαση σύμφωνα με την οποία η δαπάνη κατασκευής δεν θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back