ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΥΑΙ… δικτυώνεται

Εικόνα του άρθρου Η ΔΕΥΑΙ… δικτυώνεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2018, 18:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων, Αμφιθέα, Καρδαμίτσια, Εξοχή, Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Άμμος Μαρμάρων είναι οι οικισμοί του Δήμου Ιωαννιτών που τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσουν αποχετευτικό δίκτυο. Και θα ακολουθήσουν Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Έργα που πέραν της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και δη της λίμνης Παμβώτιδας. Ο σχεδιασμός του Δήμου για ένα δίκτυο αποχετευτικών έργων βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίησή του.

«Δράσεις κι έργα συμπληρωματικά το ένα με το άλλο που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τη λίμνη μας με κορωνίδα φυσικά το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ στο οποίο εντάσσεται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού. Με σωστό προγραμματισμό, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δημότες των Ιωαννίνων για ποιοτικά έργα ουσίας» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε χτες την ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» έργου της ΔΕΥΑΙ με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Τα 3,8 εκατ. ευρώ αφορούν την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα και Ολυμπιάδα και στην Αμφιθέα. Το 1,2 εκατ. ευρώ θα επενδυθεί σε παρεμβάσεις στην υφιστάμενη μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Το ποσό αυτό, αν δεν εξασφαλιζόταν μέσω του «Φιλόδημου», θα έπρεπε να το διαθέσει η ΔΕΥΑΙ από ιδίους πόρους στο πλαίσιο της επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, ενός άλλου μεγάλου έργου που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Σημαντική είναι δε η ανακοίνωση που έκανε ο κ. Μπέγκας, για το μεγάλο έργο της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου σε Καρδαμίτσια, Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο κ.λπ., προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ. Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι υπογράφηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού ο οποίος θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την υποβολή μιας ακόμη πρότασης προς χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ για αποχετευτικό δίκτυο στις περιοχές Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου. «Μιλάμε για τη σταδιακή υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, τη χρηματοδότηση έργων στη βάση ώριμων μελετών κι όλα αυτά στο πλαίσιο της πιο σημαντικής προσπάθειας που έχει γίνει πότε από δημοτική αρχή για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας. Το αποχετευτικό δίκτυο σε Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Στη συνέντευξη Τύπου, τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, ο οποίος στάθηκε περισσότερο στο τεχνικό κομμάτι της όλης υπόθεσης, και οι πρόεδροι της Αμφιθέας και των Μαρμάρων, Γιάννης Θάνος και Κώστας Οικονόμου αντίστοιχα, οι οποίοι μίλησαν για «ένα έργο που περιμέναμε πολλά χρόνια».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3