Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος ΚΟΚ: Στην άσφαλτο μένουν οι «γουρούνες-Άκυρη η αύξηση ορίων ταχύτητας

Εικόνα του άρθρου Νέος ΚΟΚ: Στην άσφαλτο μένουν οι «γουρούνες-Άκυρη η αύξηση ορίων ταχύτητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2017, 12:45
ΕΛΛΑΔΑ

Την τροποποίηση δύο διατάξεων του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για τον νέο Κώδικα Οδικής Ασφάλειας (ΚΟΚ) ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η πρώτη τροποποίηση αφορά την αύξηση των ορίων ταχύτητας: «Το προέβλεπε μελέτη από την οποία θα φαινόταν αν μπορούσε να εφαρμοστεί από τη γεωμετρία του αυτοκινητόδρομου. Ήταν μια εισήγηση που τέθηκε στη διαβούλευση με τους ειδικούς. Μας έφεραν τα επιχειρήματά τους και αποσύρθηκε. Δεν έχουμε δογματισμούς, θα μείνει το όριο στα 130 χλμ.» ανέφερε ο Χρ. Σπίρτζης.

Η δεύτερη έχει να κάνει με οχήματα παντός εδάφους (ATV) ή «γουρούνες»: O υπουργός Μεταφορών είπε ότι η ρύθμιση έχει αλλάξει. «Δεν είναι όλες το ίδιο επικίνδυνες. Υπάρχουν τετράτροχα οχήματα με προδιαγραφές ασφαλείας που μπορούν να κινούνται στο οδικό δίκτυο. Προβλέπουμε ειδική άδεια οδήγησης, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Σπίρτης ανέφερε ότι θα υπάρχει προσωρινή διάταξη για «γουρούνες» κάτω από 125 κυβικά, που έχουν μικρότερες προδιαγραφές ασφαλείας. «Αξίζει όμως τον κόπο να δείτε γιατί είχε δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να κάνουν ένα ρουσφέτι στις εταιρείες ενοικίασης.

Πολλοί τουρίστες δεν είχαν άδεια οδήγησης δίτροχου και έτσι ανακάλυψαν τις «γουρούνες» για τις οποίες αρκούσε η άδεια οδήγησης Ι.Χ., γιατί έτσι φρόντισαν να το ρυθμίσουν», σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back