Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 16-10-2017, 21:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ριζικές αλλαγές φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει την επιβολή ενός προστίμου βάσης, το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη που θα αντλούνται μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική τού έχω χρήματα πληρώνω και παρανομώ» εξήγησε ο κ. Σπίρτζης.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι παραβάσεις αυτές δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία, τη συμπεριφορά, με την ασφάλεια και τη συχνότητα των ατυχημάτων που μπορούν να προκληθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.

Επίσης ο Χρ. Σπίρτζης έκανε γνωστό ότι στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχουν παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος. "Θα έχουν την πρώτη φορά αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για δύο μήνες και τη δεύτερη φορά θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα καλείται κάποιος να ξαναδώσει για να αποκτήσει την άδεια οδήγησης από την αρχή", είπε ο κ. Σπίρτζης. 

Μεταξύ των παραβάσεων αυτών προσδιόρισε την ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο, τη ρίψη του τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά και τη στάθμευση οχήματος σε διάβαση αναπήρων.

Τέλος ανακοίνωσε ότι με τον νέο ΚΟΚ θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα καθιερωθούν ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα. Ακόμα, θα προβλέπονται ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων.

"Όποιος εισάγει αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει δύο έγγραφα: το ένα θα είναι από τον κατασκευαστικό οίκο ή τον αντιπρόσωπό του, ότι είναι αυτό το αυτοκίνητο, αυτός ο αριθμός πλαισίου, αυτά τα κυβικά και αυτά τα χιλιόμετρα έχουν γίνει στην τελευταία συντήρηση από το ΚΤΕΟ της χώρας που έρχεται", δήλωσε ο κ. ΣΠίρτζης και σνέχισε: "Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν αγοράσει ακριβά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και δε βρίσκουν τίποτα. Είναι σαν να μην υπάρχει αυτό το αυτοκίνητο και βέβαια δεν υπάρχει και κανείς να τους αποζημιώσει".

Pindos 60 xronia
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
PLayschool πισω dodoni back