Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέος εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου Nέος εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2023, 13:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα θα ελέγχει τις εξαγωγές ορισμένων μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ημιαγωγών, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου, σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο για την πρόσβαση σε μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας μεταξύ του Πεκίνου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι, όπως δήλωσε η Κίνα, αποσκοπούν στην προστασία της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, θα απαιτούν από τους εξαγωγείς να ζητούν άδεια για την αποστολή ορισμένων προϊόντων γαλλίου και γερμανίου.

Η κίνηση για τη διαχείριση των εξαγωγών των σπάνιων στοιχείων που το Πεκίνο χαρακτηρίζει ως στρατηγικά, έρχεται καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει νέους περιορισμούς στην αποστολή μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.


Οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Κάτω Χώρες πρόκειται επίσης να δώσουν ένα διπλό χτύπημα στους κατασκευαστές τσιπ της Κίνας αυτό το καλοκαίρι, περιορίζοντας περαιτέρω τις πωλήσεις εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνολογίας τους για την ενίσχυση του κινεζικού στρατού.

Οι έλεγχοι της Κίνας, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, θα αφορούν οκτώ προϊόντα που σχετίζονται με το γάλλιο: αντιμονίδιο γαλλίου, αρσενίδιο γαλλίου, μεταλλικό γάλλιο, νιτρίδιο γαλλίου, οξείδιο γαλλίου, φωσφίδιο γαλλίου, σεληνίδιο γαλλίου και αρσενίδιο ινδίου γαλλίου.

Θα ισχύουν επίσης για έξι προϊόντα γερμανίου: διοξείδιο του γερμανίου, υπόστρωμα επιταξιακής ανάπτυξης γερμανίου, ράβδος γερμανίου, μέταλλο γερμανίου, τετραχλωριούχο γερμάνιο και φωσφίδιο ψευδαργύρου γερμανίου.

Το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης στην τεχνολογία υπερύθρων, στα καλώδια οπτικών ινών και στις ηλιακές κυψέλες

Οι εξαγωγείς θα πρέπει να περάσουν από διαδικασίες για να λάβουν άδειες εξαγωγής, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε ανακοίνωσή του.

Όποιος εξάγει αυτά τα προϊόντα χωρίς άδεια και όσοι εξάγουν πάνω από τις επιτρεπόμενες ποσότητες θα τιμωρούνται, ανέφερε.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back