ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Είναι το νέο τσιπ της Huawei απειλή για τις ΗΠΑ;

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Είναι το νέο τσιπ της Huawei απειλή για τις ΗΠΑ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2023, 13:35
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για τα τσιπ αναζωπυρώνεται, αφού η Huawei παρουσίασε ένα νέο τηλέφωνο με τεχνολογία που η Ουάσινγκτον ήλπιζε να κρατήσει μακριά από την Κίνα.

Τον περασμένο μήνα, η Huawei κυκλοφόρησε το τηλέφωνο Mate 60 Pro χωρίς να παρέχει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα τσιπ που χρησιμοποιήθηκαν για τη συσκευή. Αλλά η TechInsights, ένας ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Οτάβα, που ειδικεύεται στους ημιαγωγούς, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη αφού αποσυναρμολόγησε το τηλέφωνο για ανάλυση - η συσκευή λειτουργούσε με έναν κινεζικής κατασκευής επεξεργαστή Kirin 9000s 7 νανομέτρων. Η κλίμακα του τσιπ είναι ουσιώδης, καθώς τα μικρότερης κλίμακας τσιπ μπορούν να είναι γεμάτα με περισσότερα στοιχεία, καθιστώντας τα έτσι ταχύτερα και ισχυρότερα. Το τσιπ φαίνεται επίσης να είναι ικανό για 5G.

Ο κατασκευαστής, η Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), ήταν προηγουμένως γνωστός για την κατασκευή τσιπ που περιορίζονταν στο επίπεδο των 14 νανομέτρων.

Στην ανάλυσή της για το smartphone της Huawei, η TechInsights δήλωσε ότι ο επεξεργαστής δείχνει ότι η κινεζική κυβέρνηση «ανοίγει την πόρτα» σε ένα πλήρως εγχώριο οικοσύστημα τσιπ.


Μήνυμα προς τις ΗΠΑ

Τόσο η Huawei όσο και η SMIC βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις για υποτιθέμενους κινδύνους για την ασφάλεια. Η SMIC, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ της Κίνας, περιορίζεται από την αγορά μηχανών ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων μικροτσίπ στον κόσμο. Οι μηχανές EUV προμηθεύονται αποκλειστικά από την ολλανδική εταιρεία ASML.

Ορισμένοι ήλπιζαν ότι οι περιορισμοί αυτοί θα διατηρούσαν το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες διεκδικούν την κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Το λανσάρισμα του τηλεφώνου της Huawei θεωρήθηκε κάτι σαν εθνικός θρίαμβος στην Κίνα. Πολλοί σημείωσαν ότι κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ρεμόντο, ενδεχομένως ως μήνυμα αυτοδυναμίας του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.

Και η Ουάσινγκτον το έλαβε υπόψη της - η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς.

Η εξήγηση, ωστόσο, μπορεί να μην περιλαμβάνει τις κινεζικές εταιρείες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις για να αποκτήσουν τεχνολογία αιχμής. Πέρυσι, η TechInsights είχε ήδη αναφέρει ότι η SMIC ενδέχεται να κατάφερε να δημιουργήσει τσιπ 7 nm χρησιμοποιώντας τροποποιημένες, λιγότερο προηγμένες μηχανές Deep Ultraviolet (DUV), οι οποίες εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες προς αγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ρεμόντο δήλωσε επίσης ότι κανένα στοιχείο δεν έδειξε ότι η Huawei ήταν ικανή να παράγει smartphones με προηγμένα τσιπ «σε κλίμακα», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνέχισε να ερευνά τη διαδικασία κατασκευής.

Και ενώ τα γεράκια κατά της Κίνας ζητούν περισσότερες κυρώσεις, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι θα ήταν αδύνατο να περάσουν μέτρα για τον αποκλεισμό της Κίνας από την έντονα διαπλεκόμενη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Επιπλέον, το Πεκίνο έχει ήδη ανταποκριθεί στις κυρώσεις περιορίζοντας τις εξαγωγές βασικών μετάλλων για την κατασκευή ημιαγωγών. Και τον περασμένο μήνα, η Κίνα ανακοίνωσε ένα νέο ταμείο ύψους 37,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εγχώριους κατασκευαστές τσιπ για να μειώσει την εξάρτηση από την ξένη τεχνολογία.

Mε πληροφορίες από DW



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back