Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Νεοθατσερικό όραμα» για πανεπιστήμιο-κοινωνία

Εικόνα του άρθρου «Νεοθατσερικό όραμα» για πανεπιστήμιο-κοινωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2021, 16:55
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με αφορμή την παρουσίαση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που για πρώτη φορά, συγχέει την ανώτατη εκπαίδευση με τις προβλέψεις για καταστολή, η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε ένα «πλατύ εκπαιδευτικό-κοινωνικό μέτωπο να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και τις δημοκρατικές παραδόσεις του, να παλέψουμε για την ουσιαστική αναβάθμισή του, καθώς και για την ανατροπή της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Η κα Τζούφη αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «ξεδιπλώνει το νέο-συντηρητικό, νέο-θατσερικό όραμα της ΝΔ για την εκπαίδευση, τη δημοκρατία και την κοινωνία».

Τονίζει ότι η «διαβούλευση’ ξεκίνησε με χημικά, αύρες και βία απέναντι στους φοιτητές που διαδηλώνουν – ‘πρόβα-τζενεράλε’ για τις προσεχείς εντάσεις εντός των ιδρυμάτων».

Υπενθυμίζει ότι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα δεν είναι οι περισσότεροι αστυνομικοί, αλλά ότι «υποφέρουν από τις ελλείψεις σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, με τα περιφερειακά ιδρύματα να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουν υπό συνθήκες τηλεκπαίδευσης και πανδημίας».

Ακόμα, κατακρίνει την κυβέρνηση γιατί, όπως αναφέρει, «φρόντισε να αναβαθμίσει τα ιδιωτικά κολέγια και να επιβάλλει με νυχτερινή τροπολογία την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, παραμερίζοντας την πολυδιαφημισμένη ‘αριστεία’. Σήμερα, καταθέτει ένα νέο νομοσχέδιο προς «διαβούλευση», παρά τη σαφή διαφωνία πρυτάνεων, συγκλήτων, τμημάτων, συλλόγων μελών ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back