Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

​Νέο σοκ στη Γαλλία από τη δολοφονία ανώτερου αστυνομικού

Εικόνα του άρθρου ​Νέο σοκ στη Γαλλία από τη δολοφονία ανώτερου αστυνομικού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2016, 14:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ενας άνδρας που δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσε έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του σε προάστιο του Παρισιού.

Δράστης ήταν ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές. Προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με πηγές της έρευνας. Είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Ο Λαροσί Αμπάλα κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στον 42χρονο αξιωματικό της αστυνομίας μπροστά στο σπίτι του και στη συνέχεια οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, όπου κατόπιν η σύντροφος του αστυνομικού βρέθηκε νεκρή.

Ο δράστης που υποστήριξε πως ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έπεσε νεκρός αργότερα από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, που ανακάλυψαν τον γιο του ζευγαριού, τριών ετών, σώο.

Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας. Κατά συγκλίνουσες πηγές, ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση ΙΚ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, στον ιστότοπό του.

«Θα χυθεί άπλετο φως» στην «ακριβή φύση» αυτής της «φρικιαστικής τραγωδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην επίθεση, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση στις 07:45 στο Ελιζέ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, μετά το έκτακτο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: «Χθες διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια». Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back