ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέο λογισμικό παρακολουθήσεων εντόπισαν Microsoft και Citizen Lab

Εικόνα του άρθρου Νέο λογισμικό παρακολουθήσεων εντόπισαν Microsoft και Citizen Lab
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 17:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα εργαλεία hacking μιας ισραηλινής εταιρείας έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον δημοσιογράφων, αντιπάλων πολιτικών προσώπων και οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τουλάχιστον 10 χώρες σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τη Microsoft Corp και το Παρατηρητήριο Διαδικτύου Citizen Lab.

Το όνομα του νέου ισραηλινού κατασκοπευτικού προγράμματος είναι Reign και το Citizen Lab εντόπισε διακομιστές σε 10 χώρες που έλαβαν δεδομένα από τις συσκευές των θυμάτων, όπως το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βουλγαρία κι όπως ανέφερε, η QuaDream πούλησε αυτό το κατασκοπευτικό πρόγραμμα σε κυβερνήσεις χωρών όπως η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, η Γκάνα, η Ινδονησία και το Μαρόκο. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Citizen Lab στο Munk School του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το spyware μόλυνε τα τηλέφωνα των θυμάτων του στέλνοντας μια πρόσκληση ημερολογίου iCloud σε χρήστες κινητών τηλεφώνων από φορείς εκμετάλλευσης του spyware, οι οποίοι είναι πιθανό να είναι κυβερνητικοί πελάτες. 

Τα θύματα δεν ειδοποιήθηκαν για τις προσκλήσεις, επειδή στάλθηκαν για συμβάντα που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν, καθιστώντας τα αόρατα στους στόχους της πειρατείας. 

Τέτοιες επιθέσεις είναι γνωστές ως «zero-click» (μηδενικό κλικ) επειδή οι χρήστες του κινητού τηλεφώνου δεν χρειάζεται να κάνουν κλικ σε κάποιον κακόβουλο σύνδεσμο ή να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια για να μολυνθούν.

Οι αναφορές έρχονται στον απόηχο της εξαγγελθείσας πάταξης της διεθνούς βιομηχανίας κατασκοπευτικού λογισμικού από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στον περιορισμό της αγοράς λογισμικού παρακολούθησης από τις αμερικανικές υπηρεσίες, εάν τα προγράμματα χρησιμοποιούνται επίσης από καταπιεστικές κυβερνήσεις στο εξωτερικό.

Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2021, μια συντονισμένη έρευνα πολυμέσων αποκάλυψε μια λίστα με περισσότερα από 50.000 ονόματα ατόμων που θα μπορούσαν να είχαν παρακολουθηθεί μέσω του Pegasus. 

Αυτές οι κατηγορίες με τις γνωστές παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών, πολιτικών, δημοσιογράφων και  επιχειρηματιών, έχουν προκαλέσει σκάνδαλα νομικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και τη σύσταση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back