ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαστάσεις παίρνει στο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

Εικόνα του άρθρου Νέες διαστάσεις παίρνει στο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2017, 13:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά της Ολλανδίας με εντομοκτόνο fipronil φαίνεται να παίρνει κάθε μέρα και πιο μεγάλες διαστάσεις.

Ξεκίνησε από την Ολλανδία και τη Γερμανία και επεκτάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία,  με τις αρμόδιες αρχές των δύο τελευταίων χωρών να καθησυχάζουν τους καταναλωτές ότι τα αυγά που εισήχθησαν εκεί είναι περιορισμένες παρτίδες.

«Ο αριθμός των αυγών είναι πολύ περιορισμένος (21.000) και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πολύ μικρός, όμως εμείς διεξάγουμε εκτάκτως έρευνα με επίκεντρο τη διανομή αυτών των αυγών στη Βρετανία» παραδέχθηκε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας.

«Δεκατρείς παρτίδες μολυσμένων αυγών προέλευσης Ολλανδίας», παραδόθηκαν τον Ιούλιο σε επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων που βρίσκονται στη δυτική Γαλλία, διευκρίνισε από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Η κρίση επεκτάθηκε κατόπιν στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία, όπου εκατομμύρια αυγά προέλευσης Ολλανδίας αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.

«Τα συμπτώματα είναι ζάλη, ναυτία, εμετοί. Οι νευροτοξικές επιδράσεις είναι παροδικές, και σπάνια επέρχεται θάνατος. Ίσως μία φορά στα 30 χρόνια. Μόνο αν καταναλωθεί σε τεράστιες ποσότητες, δηλαδή περίπου μισό κιλό. Σε κάθε αυγό η ποσότητα είναι 10 έως 100 χιλιάδες φορές μικρότερη», δηλώνει ο τοξικολόγος Άλφρεντ Μπερνάρ στο Euronews.

Ωστόσο, το fipronil είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά.

Για αυτό και οι αρχές σε Βέλγιο και Ολλανδία έχουν ξεκινήσει ποινικές έρευνες για να διαπιστώσουν πώς έφτασαν να μολυνθούν με το εντομοκτόνο πτηνοτροφεία σε Ολλανδία και Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back