Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αλλαγές στα capital controls

Εικόνα του άρθρου Νέες αλλαγές στα capital controls
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2016, 13:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα απόφαση στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η απόφαση, που αναρτήθηκε ήδη στο ΦΕΚ, δίνει το δικαίωμα στα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία να ανοίξουν καινούργιο τραπεζικό λογαριασμό ανεξάρτητα αν διαθέτουν κωδικό πελάτη ή όχι.

Έτσι οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να ανοίγουν νέο λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι. 

Ενδεικτικώς, σύμφωνα με την ερμηνεία που αρμοδίως έχει δοθεί, διπλογραφικό λογιστικό σύστημα εφαρμόζουν: 

α) Οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και οι Ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες. 

β) Οι προσωπικές ΟΕ και ΕΕ των οποίων όλα τα άμεσα ή έμμεσα μέλη είναι είτε οντότητες των ως άνω νομικών μορφών, είτε είναι άλλες οντότητες συγκρίσιμου νομικού τύπου με τις οντότητες αυτές. 

γ) Οι ΟΕ, ΕΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις, οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι δικηγορικές εταιρείες, οι κοινοπραξίες κ.λπ. με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ. 

δ) Τα μη κερδοσκοπικά Ν.Π.Ι.Δ. (σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις προσώπων κ.λπ.,) εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ. 

ε) Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων και ο πωλητής πετρελαίου θέρμανσης με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 8.000.000 ευρώ. 

Η δυνατότητα δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σημαίνει πως οι ανωτέρω εταιρείες θα μπορούν χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών να μεταφέρουν κεφαλαία προς το εξωτερικό έως του ποσού των 1.000 ευρώ σε μηναία βάση. 

Διαβάστε εδώ την Απόφαση.pdf

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back