ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέα συστήματα στα φανάρια για ΑμεΑ

Εικόνα του άρθρου Νέα συστήματα στα φανάρια για ΑμεΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2021, 18:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ειδικά συστήματα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν να τοποθετούνται στα φανάρια του κέντρου της πόλης, στο πλαίσιο έργου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον Δήμο Ιωαννιτών.

Το πρώτο ειδικό σύστημα τοποθετήθηκε στην κεντρική διασταύρωση της 28ης Οκτωβρίου.

«Η συμπεριφορά μιας κοινωνίας στα άτομα με ειδικές ανάγκες καθορίζει και τον πολιτισμό της. Κι αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το διάστημα αυτό στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία πιλοτική δράση την οποία θα επεκτείνουμε το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές του Δήμου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, ο μηχανικός τηλεπικοινωνιών Αναστάσιος Δεληγιώργης που έχει την ευθύνη τοποθέτησης των νέων συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες, ανέφερε ότι η πρώτη τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος είχε γίνει το 2015 στη Θεσσαλονίκη, με τα αποτελέσματα της λειτουργίας του να ικανοποιούν πλήρως τα άτομα με αναπηρία.

Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένοι φωτεινοί σηματοδότες δεν διαθέτουν απλώς ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο με αναπηρία όρασης ή ακοής απέναντι στο πεζοδρόμιο. Με ένα κουμπί που βρίσκεται στο ύψος του χεριού περίπου, ο χρήστης ειδοποιείται ηχητικά σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης βρίσκεται.

Επιπλέον ο χρήστης μπορεί μέσω της αφής να καταλάβει αν το φανάρι είναι πράσινο μέσω της δόνησης που έχει καθώς παρουσιάζει και την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης. Η ίδια συσκευή θα μπορεί να συνδέεται με Bluetooth με το κινητό, έτσι ώστε να γίνεται πληρέστερη ενημέρωση και ευκολότερος ο εντοπισμός της διάβασης. Όλες οι πληροφορίες δίνονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Στο κέντρο της πόλης, κατασκευάζονται παράλληλα οδεύσεις τυφλών και ράμπες στα πεζοδρόμια.


Photo credit: Δήμος Ιωαννιτών

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back