Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα συμφωνία εκεχειρίας στο Χαλέπι

Εικόνα του άρθρου Νέα συμφωνία εκεχειρίας στο Χαλέπι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2016, 17:04
ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση και αντάρτες συμφώνησαν σήμερα στην κατάπαυση πυρών προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια, που έχουν περικυκλώσει οι δεύτεροι.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, περίπου 1.200 άμαχοι θα απομακρυνθούν από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου, ενώ ο ίδιος αριθμός αμάχων θα απομακρυνθεί από τα δύο χωριά.

Μόλις οι άνθρωποι που θα απομακρυνθούν από τα χωριά φτάσουν με ασφάλεια σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, τότε θα επιτραπεί η αποχώρηση μαχητών από το Χαλέπι, ενώ η αποχώρηση μελών των οικογενειών τους, θα γίνει σε συνάρτηση με τον αριθμό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα δύο χωριά.

Λεωφορεία και οχήματα της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου φτάνουν στην είσοδο των χωριών Αλ-Φούα και Κεφράγια, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η εκκένωση πάγωσε την Παρασκευή, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες για τη μετακίνηση ή μη τραυματιών από δύο σιιτικά χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης δήλωσε χθες  Σάββατο ότι η εκκένωση θα επαναληφθεί για τους κατοίκους από το ανατολικό Χαλέπι, αλλά και για τους τραυματίες και ασθενείς από τα χωριά Κεφράγια και Αλ Φούα, και από τις πόλεις Ζαμπαντάνι και Μαντάγια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έως τώρα συνολικά 8.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι και μεταφέρθηκαν σε κοντινούς καταυλισμούς.

Μεταξύ αυτών που μετακινήθηκαν είναι 3.000 μαχητές της αντιπολίτευσης και πάνω από 300 τραυματίες.

Σήμερα Κυριακή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται η διεξαγωγή ψηφοφορίας με στόχο την αποστολή εκπροσώπων του ΟΗΕ στο Χαλέπι για να παρακολουθήσουν την εκκένωση.

Η σχετική πρόταση ψηφίσματος, που ετοίμασε η Γαλλία, προβλέπει τη διασφάλιση των αμάχων, αλλά και των εκπροσώπων των οργανώσεων που είναι υπεύθυνοι για την εκκένωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back