ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ομαδικά πυρά κατά Ρωσίας για το Χαλέπι

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Ομαδικά πυρά κατά Ρωσίας για το Χαλέπι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2016, 13:07
ΚΟΣΜΟΣ

Όλοι έβαλαν κατά της Ρωσίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα το Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς από τα μαχητικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης και της Μόσχας.

Η σύγκρουση έχει φτάσει σε «νέα επίπεδα τρόμου» δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει όπλα που «δημιουργούν πύρινες σφαίρες τέτοιας ισχύος που φωτίζουν το βαθύ σκοτάδι στο Χαλέπι, κάνοντας τη νύχτα μέρα». 

Ο ντε Μιστούρα πρότεινε 48ωρη εκεχειρία σε εβδομαδιαία βάση που θα δώσει την δυνατότητα να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι.


ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Η ΡΩΣΙΑ

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, απέρριψε τις κατηγορίες και αναγνώρισε ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί τώρα». «Πάνω από 200.000 άνθρωποι στο Χαλέπι είναι φυλακισμένοι των τρομοκρατικών οργανώσεων, του Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων οργανώσεων. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν γυναικόπαιδα ως ανθρώπινες ασπίδες. Η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις αεροπορικές επιθέσεις για να εκδιώξει από την πόλη τους αντάρτες με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες» είπε ο Τσούρκιν. Ο ίδιος πρότεινε την ανανέωση της πολιτικής διαδικασίας.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Γαλλία και η Βρετανία κατήγγειλαν τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρεσβευτή της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ που έκανε λόγο για κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι. 

Οι περίπου 250.000 κάτοικοι των συνοικιών στο Χαλέπι που ελέγχουν οι αντάρτες δεν λαμβάνουν βοήθεια εδώ και δύο μήνες ενώ πλέον έχουν μείνει και χωρίς πόσιμο νερό.

H Ρωσία εμφανίζεται ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back