Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ τη Δευτέρα

Εικόνα του άρθρου Νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ τη Δευτέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2016, 12:45
ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να προχωρήσουν στη σύσταση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, όπου και εξετάστηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον μόνο αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει. Αν, πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του».

Επισημαίνει ακόμη ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και δεσμευτική προς όλους «είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε», «εκτός και αν η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης».

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός κατά την κυβερνητική σύσκεψη ζήτησε η νέα νομοθετική ρύθμιση να είναι έτοιμη για κατάθεση στη Βουλή έως την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του, τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.


Η ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, «αντικαθιστώντας τον ‘νόμο Παππά’ που κρίθηκε αντισυνταγματικός».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ.

«Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

«Επικρατούν ξανά, εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι ακραίες λογικές εκείνων που αρνούνται να αποδεχθούν το Βατερλό τους. Επιτίθενται με απαράδεκτο τρόπο στη Δικαιοσύνη, επιλέγουν ξανά την πόλωση με ρητορική και ενέργειες καθεστωτικής αλαζονείας και κρατικού αυταρχισμού». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, και προσθέτει ότι η χώρα, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν χρειάζεται διαιρέσεις και νέο διχασμό, αλλά δημοκρατική ευθύνη και σοβαρότητα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το νέο ΕΣΡ θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με τίμημα που θα οριστεί για την αδειοδότηση συχνοτήτων, ώστε με ένα μεγαλύτερο αριθμό αδειών- όπως επιτρέπει η νέα ψηφιακή πραγματικότητα- να συγκεντρωθούν στο Δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα και μάλιστα χωρίς απολύσεις εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back