ΕΛΛΑΔΑ

Νέα παράταση στη ανάρτηση δασικών χαρτών

Εικόνα του άρθρου Νέα παράταση στη ανάρτηση δασικών χαρτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2017, 00:32
ΕΛΛΑΔΑ

Mέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών που αφορούν το 35% της χώρας, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην Βουλή. Η προθεσμία έληγε στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η τροπολογία αφορά:

  • την εξυπηρέτηση των πολιτών κατά τις τελευταίες ημέρες της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ως προς την αποστολή των εγγράφων οριστικοποίησης της αντίρρησης και ως προς την αποστολή συμπληρωματικών εγγράφων, που αφορούν στην ουσία της αντίρρησης, και
  • την ασφάλεια δικαίου και νομική θωράκιση του έργου των δασικών χαρτών, μέσω της ενσωμάτωσης της έννοιας των οικιστικών πυκνώσεων σε νόμο.

Έτσι με βάση την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποστέλλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ)  τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το έννομο συμφέρον, τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της, ως και 10 ημέρες μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία της αντίρρησης, όπως τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κ.λπ., την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησης από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), κάτι το οποίο επιτρεπόταν και πάλι έως το πέρας της ανάρτησης και δυσκόλευε επαγγελματίες και υπηρεσίες να ανταποκριθούν.

Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανάρτησης των δασικών χαρτών, που αφορά στο 35% της χώρας, θα αναρτηθούν οι χάρτες που είναι έτοιμοι στο υπόλοιπο 17% της  χώρας.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, που οι εκτάσεις τους δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί, να οριοθετήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Στην ίδια διάταξη λαμβάνεται υπόψη η απόφαση 1942/2017 του ΣτΕ και ενσωματώνεται πλήρως στην τροπολογία η Υπουργική Απόφαση που αφορά στον ορισμό των οικιστικών πυκνώσεων.

Αναφερόμενος στις παραπάνω ρυθμίσεις ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της νέας ανάρτησης δασικών χαρτών, που αφορά στο 17% της χώρας, ξεκινά την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017. Οι περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα αναρτηθούν με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στους δασικούς χάρτες της κήρυξης των περιοχών ως αναδασωτέων.

Στις αναρτήσεις που θα ακολουθούν την τρέχουσα και θα γίνουν από το 2017 έως το 2019, συμμετέχουν συνολικά 205 Δήμοι. Ήδη 40 Δήμοι, έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν εισάγει τις απαραίτητες πληροφορίες στους χάρτες. Το ΥΠΕΝ θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στους υπόλοιπους 165 Δήμους, επισημαίνοντας ότι θα έχουν περιθώριο, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017, για να αναρτήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους". 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back