πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέα μελέτη για τη φιλοξενία νερού στον Άρη

Εικόνα του άρθρου Νέα μελέτη για τη φιλοξενία νερού στον Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2024, 11:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και χρησιμοποιεί δεδομένα από το σκάφος InSight της NASA για την προσεδάφιση του Άρη, δείχνει ενδείξεις υγρού νερού πολύ κάτω από την επιφάνεια του τέταρτου πλανήτη, προωθώντας την έρευνα για ζωή εκεί και δείχνοντας τι μπορεί να συνέβη στους αρχαίους ωκεανούς του Άρη.

Το σκάφος προσεδάφισης, το οποίο βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη από το 2018, μέτρησε σεισμικά δεδομένα επί τέσσερα χρόνια, εξετάζοντας πώς οι σεισμοί ταρακούνησαν το έδαφος και προσδιορίζοντας ποια υλικά ή ουσίες βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υγρό νερό ήταν πιθανότατα παρόν βαθιά κάτω από την προσεδάφιση. Το νερό θεωρείται απαραίτητο για τη ζωή και γεωλογικές μελέτες δείχνουν ότι η επιφάνεια του πλανήτη είχε λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Στη Γη αυτό που ξέρουμε είναι ότι όπου είναι αρκετά υγρό και υπάρχουν αρκετές πηγές ενέργειας, υπάρχει μικροβιακή ζωή πολύ βαθιά στο υπέδαφος της Γης», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο Βάσαν Ράιτ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. «Τα συστατικά για τη ζωή όπως την ξέρουμε υπάρχουν στο υπέδαφος του Άρη, αν αυτές οι ερμηνείες είναι σωστές».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μεγάλα αποθέματα υγρού νερού σε ρωγμές 11,5 χιλιόμετρα έως 20 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια εξηγούν καλύτερα τις μετρήσεις του InSight.

Δεν υπάρχει τρόπος να μελετηθεί άμεσα το νερό τόσο βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη, αλλά οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα «έχουν συνέπειες για την κατανόηση του κύκλου του νερού στον Άρη, τον προσδιορισμό της τύχης του επιφανειακού νερού του παρελθόντος, την αναζήτηση ζωής στο παρελθόν ή την αξιολόγηση της επιτόπιας αξιοποίησης των πόρων για μελλοντικές αποστολές».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 12 Αυγούστου στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: NASA

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3