ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέα ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Εικόνα του άρθρου Νέα ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2016, 10:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την καταδίκη των δύο Αλβανών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βιβλία με «αλυτρωτικό περιεχόμενο», δηλαδή βιβλία που βρέθηκαν εκτός διπλωματικών σάκων και χωρίς διπλωματική ακολουθία (διακινούνται ποσότητες μέσω αυτής της οδού, όχι μόνο από την Αλβανία προς την Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο), έληξε ακόμα ένα περίεργο επεισόδιο στις ταραγμένες τελευταία ελληνοαλβανικές σχέσεις. Οι δύο αλβανοί οδηγοί καταδικάστηκαν σε 2,5 χρόνια φυλάκιση στα Γιάννενα, καθότι βρέθηκαν στο αυτοκίνητό τους, περίπου 1.500 βιβλία, 300 εκ των οποίων μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι αρκετοί μαχητές της ελληνικής επανάστασης του 1821 ήταν αλβανικής καταγωγής και περιλάμβαναν περιοχές του (σημερινού) ελληνικού κράτους, στο αλβανικό.

Ήδη, έχουν αντιδράσει και τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Ο έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε από την περασμένη Κυριακή τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στις Βρυξέλλες, καθώς και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Το περιστατικό περιπλέκεται γιατί οι δύο καταδικασθέντες ήταν κρατικοί υπάλληλοι και σε ανεπίσημα έγγραφα, παραλήπτης φερόταν η αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Αντίδραση όμως ήρθε και από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο κ. Μπουσάτι θεωρεί οτι κακώς δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα με τη διπλωματική πρακτική. Το δικαστήριο ωστόσο έκρινε ότι εφόσον δεν είναι διπλωμάτες οι δύο άνδρες, δεν συντρέχουν λόγοι εφαρμογής της ανάλογης συνθήκης.

Αυτά, σε ένα επεισόδιο που προστίθεται στο ίδιο τεταμένο κλίμα και μάλλον, θα είναι ένα από αυτά που θα ακολουθήσουν…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back