ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πατριωτική, πολυδιάστατη, δημοκρατική εξωτερική πολιτική»

Εικόνα του άρθρου «Πατριωτική, πολυδιάστατη, δημοκρατική εξωτερική πολιτική»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2020, 18:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα Γιάννενα μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με μια αρκετά εκτενή τοποθέτηση, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Zastava με σπασμένα φρένα» του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, στην ΕΗΜ.

Ο κ. Κοτζιάς άφησε αρκετές αιχμές, τόσο για τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και για «εξ οικείων» βέλη που δέχθηκε, κατά τη θητεία του στο υπουργείο.

«Υπάρχουν δύο τύποι πολιτικών και ανθρώπων. Άνθρωποι που ζούνε χάρη στα προβλήματα και χωρίς αυτά δεν έχουν ταυτότητα και άλλοι που θέλουν να τα λύνουν, όσο και επίπονο να είναι και δύσκολο. Έλυσα μια σειρά από προβλήματα ως υπουργός και ήταν επώδυνο για μένα. Βρήκα όλα τα συστήματα απέναντι» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει ανοιχτά ζητήματα (π.χ. Αλβανία, Β. Μακεδονία), ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι θα πρέπει «να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να μπούνε στην ΕΕ, κάτι που θα τις ξεκόψει από την Τουρκία και να φτιάξουμε τα δίκτυα και τη συνεργασία μας. Τώρα πρέπει να το κάνουμε αυτό».

Συμπλήρωσε ότι πρέπει «να φτιάξουμε με δική μας πρωτοβουλία και ηγεμονία, μια τέτοια συνεργασία».

Για την παρούσα κατάσταση και τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν δύο ειδών γραμμές. «Από τη μια η γραμμή υποτίμησης, με υποχωρητικότητα και κατευνασμό» και από την άλλη «η πατριδοκαπηλία, οι επαγγελματίες που κάνουν καριέρα με αυτά, αλλά την πατρίδα δεν την υπερασπίστηκαν».

Ο πρώην υπουργός είπε ακόμα ότι «η σημερινή κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και η Κύπρος είναι ένα ενοχλητικό ζήτημα» και πρόκρινε την «πατριωτική, πολυδιάστατη, δημοκρατική εξωτερική πολιτική που να μη δίνει δυνατότητα για τετελεσμένα στην Τουρκία».

Η παρουσία του κ. Κοτζιά είχε και πολιτική σημασία για το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Καραγιάννης αποχώρησε μετά τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζεται πλέον με την κίνηση «Πράττω» του κ. Κοτζιά. Στο ακροατήριο παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back