Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα απόρριψη των αιτήσεων αποφυλάκισης των Ηριάννα και Περικλή

Εικόνα του άρθρου Νέα απόρριψη των αιτήσεων αποφυλάκισης των Ηριάννα και Περικλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2017, 22:23
ΕΛΛΑΔΑ

Το Πενταμελές Εφετεία Αναστολών απέρριψε τις αιτήσεις αποφυλάκισης της 29χρονης Ηριάννας και του 32χρονου Περικλή, που εκτίουν ποινές κάθειρξης 13 ετών για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς».

Αλληλέγγυοι, στο άκουσμα της απόφασης πέταξαν μπουκάλια με νερό και καρέκλες στους δικαστές.

Ήταν η δεύτερη αίτηση των δύο νέων που απορρίφθηκε, καθώς έχει προηγηθεί αρνητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου τον περασμένο Ιούλιο με σκεπτικό ότι δεν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη από την κράτηση τους στην φυλακή.

Ο συνήγορος της Ηριάννας, Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση: «Το τραύμα στο κράτος δικαίου σήμερα δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία. 

Η απόφαση η σημερινή κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο η Ηριάννα θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί απόλυτο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική. Γι’ αυτή τη νέα κοπέλα. Γι' αυτή τη νέα επιστήμονα».

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απόρριψη των προσφυγών της Ηριάννας και του Περικλή θεωρώντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς που προβάλουν στις αιτήσεις τους.

Για την αίτηση της Ηριάννας, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι το ζήτημα της διδακτορικής της διατριβής μπορεί να αντιμετωπιστεί «με μία παράταση στο μέλλον» και επομένως δεν συνιστά υπέρμετρη, ούτε και ανεπανόρθωτη βλάβη. Ανέφερε επίσης, ότι η αίτηση της 28χρονης δεν στηρίχθηκε σε νέα γεγονότα, αλλά σε αυτά τα οποία δεν έγιναν δεκτά κατά την εκδίκαση της πρώτης αίτησης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, τον περασμένο Ιούλιο.

Αναφερόμενος στο αίτημα του 33χρονου Περικλή, που στηρίζεται σε ζήτημα υγείας, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως δεν προέκυψε στοιχείο για επιδείνωση της υγείας του.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή  απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία απορρίφθηκαν, για δεύτερη φορά,  οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας και του Περικλή, βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με  το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Δικαιοσύνης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κίνημα συμπαράστασης, στη χώρα μας και  το εξωτερικό, από διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, συλλογικότητες  και πολιτικές οργανώσεις,  στέκεται στο πλευρό της Ηριάννας και του Περικλή μέχρι τη δικαίωσή τους», υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back