ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ-Ουκρανία: Υποσχέσεις για παροχή βοήθειας, αλλά όχι σε ένταξη-εξπρές

Εικόνα του άρθρου ΝΑΤΟ-Ουκρανία: Υποσχέσεις για παροχή βοήθειας, αλλά όχι σε ένταξη-εξπρές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2024, 12:25
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί δυναμικά την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια σκηνή για να προσπαθήσει να δείξει στους συμμάχους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι μπορεί ακόμη να ηγηθεί.

Η ομιλία του επικεφαλής ήταν ένα κρίσιμο βήμα για να πειστούν οι ξένοι ηγέτες ότι ο Μπάιντεν, 81 ετών, παραμένει ικανός να ηγηθεί της στρατιωτικής συμμαχίας των 32 μελών. Ήταν επίσης μια σημαντική δοκιμασία για τη διάσωση της προεδρικής του εκστρατείας μετά από ένα καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησε πολλούς στο ίδιο του το κόμμα να αμφισβητήσουν τη διανοητική του οξύτητα.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα παράσχουν στην Ουκρανία πέντε νέα στρατηγικά συστήματα αεράμυνας.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα αναλάβουν δράση για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, την ώρα που η χώρα δέχεται συνεχείς σφοδρούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ρουμανία θα στείλουν πρόσθετες συστοιχίες του συστήματος αεράμυνας Patriot, ενώ τα εξαρτήματα Patriot που δώρισε η Ολλανδία θα επιτρέψουν τη λειτουργία άλλης μιας συστοιχίας, σύμφωνα με δήλωση των ηγετών των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Εκτός από τα μεσαίου βεληνεκούς συστήματα Patriot και SAMP/T, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δήλωσαν ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία δεκάδες τακτικά συστήματα μικρότερου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανο-νορβηγικής κατασκευής NASAMS, των αμερικανικών Hawks, των συστημάτων Iris που κατασκευάστηκαν από ευρωπαϊκή κοινοπραξία και των γερμανικών πυραύλων Gepard.

Ένταξη Ουκρανίας

Παρά το ανακοινωθέν, στην Ουάσινγκτον δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αν και τα μέλη της συμμαχίας θα προσπαθήσουν να ντύσουν το τελευταίο πακέτο στήριξης ως μέρος αυτού που περιγράφεται ως «γέφυρα προς την ένταξη».

Οι χώρες που επιμένουν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανησυχούν ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται, θα θεωρηθεί κλιμάκωση που θα μπορούσε να φέρει τη συμμαχία σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα. Ακόμη και μια πιο περιορισμένη μορφή αυτού που θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση στρατιωτική επέμβαση για την υποστήριξη του Κιέβου προσελκύει παρόμοιες ανησυχίες.

Το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη  όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι». Με αυτήν την «θολή» διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, γίνεται αναφορά στην μελλοντική ένταξη του Κίεβο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, σύμφωνα με δήλωση  μιας πηγής στο Reuters.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back