ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ο Κλάους Γιοχάνις ανοίγει την πόρτα στον Μαρκ Ρούτε

Εικόνα του άρθρου ΝΑΤΟ: Ο Κλάους Γιοχάνις ανοίγει την πόρτα στον Μαρκ Ρούτε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2024, 20:11
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις αποσύρθηκε από την κούρσα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ανοίγοντας τον δρόμο στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ είχαν ήδη υποστηρίξει τον Ρούτε, πιστό σύμμαχο της Ουκρανίας και ειλικρινή επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για να αναλάβει τη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί φέτος μετά από μια δεκαετία στην ηγεσία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο κατώφλι του ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά έθνη να ανησυχούν για την πιθανή επιστροφή του επικριτή του ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τα μέλη της συμμαχίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εξαιρετικά έμπειρος Ρούτε ήταν το καλύτερο πρόσωπο για τη θέση.

Καθώς ανακοίνωνε την απόφαση του Κλάους Γιοχάνις, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι θα δωρίσει ένα από τα δύο επιχειρησιακά συστήματα Patriot της χώρας στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις του Κιέβου προς τους συμμάχους του για περισσότερη βοήθεια στην αεράμυνα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Γιοχάνις, δήλωσε ότι ο πρόεδρος είχε ενημερώσει το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα για την απόφασή του να αποχωρήσει και ότι η Ρουμανία θα υποστηρίξει τώρα την υποψηφιότητα του Rutte.

Με και τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν πλέον τον Ολλανδό, διπλωμάτες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το κυβερνών Βορειοατλαντικό Συμβούλιο της συμμαχίας θα τον επιλέξει επίσημα για τη θέση τις επόμενες ημέρες.

Ο Ρούτε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, προφυλάσσοντας παράλληλα από οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ απευθείας σε πόλεμο με τη Μόσχα.

Αμυντικές δαπάνες

Υπό τον Ρούτε, οι Κάτω Χώρες αύξησαν τα τελευταία χρόνια τις αμυντικές δαπάνες πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ. Παρέχει μαχητικά αεροσκάφη F-16, πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά στο Κίεβο, καθώς και επενδύει σημαντικά στον δικό της στρατό.

Ο Κλάους Γιοχάνις, του οποίου η δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ρουμανίας λήγει φέτος, έχει επανειλημμένα πει ότι τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης χρειάζονται καλύτερη εκπροσώπηση σε ευρωατλαντικούς ηγετικούς ρόλους.

Η Ρουμανία, μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3