ΚΟΣΜΟΣ

NATO: «Θεμιτές» οι ανησυχίες της Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου NATO: «Θεμιτές» οι ανησυχίες της Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2022, 00:00
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «θεμιτές» δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας πρόσθεσε επίσης ότι το μπλοκάρισμα από την Τουρκία ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα.

«Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, καθώς τον επισκέφτηκε στη θερινή κατοικία του στο Νααντάλι της Φινλανδίας.

H Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αίτηση τους, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίθεση της Τουρκίας, που τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και δίνουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές, αλλά και άλλες ομάδες, τις οποίες, η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι «πρόθεσή» του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου.

Οποιαδήποτε συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα τριάντα μέλη του.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/dpa

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back