Η Ευρώπη, ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του πλανήτη Δία, παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις για έναν ωκεανό υγρού νερού κάτω από τον παγωμένο φλοιό της. Πέρα από τη Γη, η Ευρώπη θεωρείται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα μέρη όπου θα μπορούσαμε να βρούμε σήμερα κατοικήσιμα περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα. Το Europa Clipper θα προσδιορίσει αν υπάρχουν μέρη κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.
Σύμφωνα με τη NASA, το Europa Clipper έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί στις 10 Οκτωβρίου 2024, για την πρώτη αποστολή που θα πραγματοποιήσει λεπτομερή μελέτη του φεγγαριού του Δία.
Το Europa Clipper θα διανύσει 2,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα για να φτάσει στον Δία τον Απρίλιο του 2030. Το διαστημικό σκάφος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία και θα πραγματοποιήσει 49 κοντινές διελεύσεις της Ευρώπης.
Σε κάθε τροχιά, το διαστημικό σκάφος θα περάσει λιγότερο από μία ημέρα στην επικίνδυνη ζώνη ακτινοβολίας κοντά στην Ευρώπη πριν επιστρέψει. Δύο έως τρεις εβδομάδες αργότερα, θα επαναλάβει τη διαδικασία.
Το διαστημικό σκάφος μεταφέρει εννέα επιστημονικά όργανα και ένα πείραμα βαρύτητας που χρησιμοποιεί το σύστημα τηλεπικοινωνιών. Όλα τα επιστημονικά όργανα θα λειτουργούν ταυτόχρονα σε κάθε πέρασμα.
Το ωφέλιμο φορτίο του διαστημικού σκάφους θα περιλαμβάνει κάμερες και φασματόμετρα για την παραγωγή εικόνων υψηλής ανάλυσης και χαρτών σύνθεσης της επιφάνειας και της λεπτής ατμόσφαιρας της Ευρώπης, ένα ραντάρ διείσδυσης πάγου για την αναζήτηση νερού στο υπέδαφος, καθώς και ένα μαγνητόμετρο και μετρήσεις βαρύτητας για να ξεκλειδώσουν στοιχεία για τον ωκεανό και το βαθύ εσωτερικό της.
Το διαστημικό σκάφος θα φέρει επίσης ένα θερμικό όργανο για να εντοπίσει τις θέσεις θερμότερων πάγων και ίσως πρόσφατων εκρήξεων νερού, καθώς και όργανα για τη μέτρηση της σύνθεσης μικροσκοπικών σωματιδίων στη λεπτή ατμόσφαιρα του φεγγαριού και στο περιβάλλον του διαστημικού περιβάλλοντος.
Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του διαστημικού σκάφους Europa Clipper της NASA/NASA/JPL-Caltech