ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Η Lucy «ξεκλειδώνει» την ιστορία του αστεροειδούς Dinkinesh

Εικόνα του άρθρου NASA: Η Lucy «ξεκλειδώνει» την ιστορία του αστεροειδούς Dinkinesh
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2024, 10:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας μικρός αστεροειδής που ονομάζεται Dinkinesh - τον οποίο επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο το διαστημικό σκάφος Lucy της NASA - έχει μια εκπληκτικά δυναμική ιστορία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με το φεγγαράκι του Selam που αποτελείται από δύο σώματα που συγχωνεύτηκαν σε ένα.

Ο Dinkinesh και ο Selam είναι οι μικρότεροι αστεροειδείς από την κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος, που βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία, που έχει δει ποτέ από κοντά ένα διαστημικό σκάφος. Η Lucy παρατήρησε κορυφογραμμές, δομές κοιλάδων και άλλα χαρακτηριστικά στον Dinkinesh που υποδηλώνουν ένα περίπλοκο παρελθόν για τον αστεροειδή και τον συνοδό του, δήλωσαν οι ερευνητές την Τετάρτη σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι αστεροειδείς είναι αρχέγονα υπολείμματα από τα πρώτα στάδια του ηλιακού συστήματος, προσφέροντας στοιχεία για το πώς σχηματίστηκαν η Γη και οι άλλοι πλανήτες πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.


Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εκτόξευσε τη Lucy το 2021 σε μια 12ετή αποστολή για να μελετήσει τους αστεροειδείς - συγκεκριμένα, τους τρωικούς αστεροειδείς του Δία, δύο ομάδες διαστημικών βράχων που οδηγούν και ακολουθούν τον γιγάντιο πλανήτη καθώς αυτός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Καθ' οδόν, η Lucy πέρασε από τους Dinkinesh και Selam στο εσωτερικό άκρο της κύριας ζώνης αστεροειδών.

Ο Dinkinesh έχει διάμετρο σχεδόν 720 μέτρα. Ο Selam αποτελείται από δύο λόφους παρόμοιου μεγέθους, ο ένας έχει πλάτος περίπου 230 μέτρα και ο άλλος περίπου 210 μέτρα. Ο Selam περιστρέφεται γύρω από τον Dinkinesh μία φορά περίπου κάθε 53 ώρες σε απόσταση περίπου 3,1 χιλιομέτρων.

Ο Dinkinesh περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε απόσταση περίπου 2,2 φορές μεγαλύτερη από την τροχιά της Γης.

Οι αστεροειδείς είναι τα δομικά στοιχεία του σχηματισμού των πλανητών.

Το διαστημικό σκάφος της NASA πήρε το όνομά του από το απολίθωμα της Αιθιοπίας με το παρατσούκλι Lucy του εξαφανισμένου συγγενή του ανθρώπου Australopithecus. Αυτό το απολίθωμα έχει προσφέρει πληροφορίες για ένα διαμορφωτικό στάδιο της ανθρώπινης εξελικτικής γραμμής, όπως οι αστεροειδείς παρέχουν πληροφορίες για τον σχηματισμό των πλανητών.

Dinkinesh είναι το αιθιοπικό όνομα για το απολίθωμα Lucy, που σημαίνει «είσαι θαυμάσιος» στην αμχαρική γλώσσα. Selam, το όνομα της Αιθιοπίας για ένα άλλο απολίθωμα Australopithecus, σημαίνει «ειρήνη» στα αμχαρικά.

Φωτογραφία: Ένα διάγραμμα που δείχνει την τροχιά του διαστημικού σκάφους Lucy της NASA (κόκκινο) κατά τη διάρκεια της πτήσης του από τον αστεροειδή Dinkinesh και τον δορυφόρο του (γκρι). Το «Α» επισημαίνει τη θέση του διαστημικού σκάφους την 1η Νοεμβρίου 2023, και ένα ένθετο δείχνει την εικόνα που λήφθηκε εκείνη τη στιγμή. Το «Β» σημειώνει τη θέση του διαστημικού σκάφους λίγα λεπτά αργότερα και το ένθετο δείχνει την αντίστοιχη εικόνα εκείνη τη στιγμή. Συνολικό γράφημα, NASA/Goddard/SwRI- ένθετο «A», NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOIRLab- ένθετο «B», NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back