ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Μια έκπληξη περίμενε τη Lucy

Εικόνα του άρθρου NASA: Μια έκπληξη περίμενε τη Lucy
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2023, 18:20
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο μικρός αστεροειδής που επισκέφθηκε το διαστημικό σκάφος Lucy της NASA αυτή την εβδομάδα έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη για τους επιστήμονες: Ο αστεροειδής Ντινκινές έχει έναν μικροσκοπικό σύντροφο - ένα μίνι φεγγάρι.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της πτήσης της Lucy την Τετάρτη, σε απόσταση 480 εκατομμυρίων χιλιομέτρων στην κύρια ζώνη αστεροειδών πέρα από τον Άρη. Το διαστημικό σκάφος τράβηξε μια φωτογραφία του ζεύγους όταν βρισκόταν σε απόσταση περίπου 435 χιλιομέτρων.

Σε δεδομένα και εικόνες που μεταδόθηκαν πίσω στη Γη, το διαστημικό σκάφος επιβεβαίωσε ότι ο Ντινκινές έχει διάμετρο μόλις 790 μέτρα. Το φεγγάρι που τον περιβάλλει στενά έχει μέγεθος μόλις ένα δέκατο του χιλιομέτρου, 220 μέτρα.

Η NASA έστειλε τη Lucy στον αστεροειδή Ντινκινές ως δοκιμή για τους μεγαλύτερους, πιο μυστηριώδεις αστεροειδείς κοντά στον Δία. Το διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 2021, θα φτάσει στον πρώτο από αυτούς τους λεγόμενους Τρωικούς αστεροειδείς το 2027 και θα τους εξερευνήσει για τουλάχιστον έξι χρόνια. Ο αρχικός κατάλογος των επτά αστεροειδών-στόχων ανέρχεται πλέον σε 11.

Φωτογραφία: NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOIRLab

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back