Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Φως στο μαγνητικό πεδίο του Νεφελώματος του Κάβουρα

Εικόνα του άρθρου NASA: Φως στο μαγνητικό πεδίο του Νεφελώματος του Κάβουρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2023, 22:05
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το διαστημικό παρατηρητήριο IXPE της NASA κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου εικόνα ενός ιστορικού νεφελώματος που αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες των πολύπλοκων μαγνητικών πεδίων του. 

Το Nεφέλωμα του Κάβουρα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6.500 ετών φωτός στον αστερισμό του Ταύρου, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το έτος 1054 μ.Χ.. Το IXPE κατέγραψε εικόνες του νεφελώματος του Κάβουρα που δείχνουν νέες λεπτομέρειες των πολύπλοκων μαγνητικών πεδίων του.

«Αυτό που κάνει την επιστήμη τόσο όμορφη και συναρπαστική είναι ότι για αυτές τις λίγες στιγμές, βλέπεις κάτι που κανείς δεν έχει δει ποτέ πριν», δήλωσε ο Weisskopf, ο οποίος είναι πλέον ομότιμος αστρονόμος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα.


Τι αποκαλύπτει το IXPE

Το νεφέλωμα του Κάβουρα είναι το απομεινάρι μιας έκρηξης υπερκαινοφανούς αστέρα που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους πριν από 900 και πλέον χρόνια. Οι εικόνες IXPE αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα μαγνητικά πεδία μέσα στο νεφέλωμα, τα οποία πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην επιτάχυνση των σωματιδίων σε πολύ υψηλές ενέργειες. Οι εικόνες δείχνουν επίσης πώς το νεφέλωμα εκπέμπει ακτίνες Χ με διαφορετικό βαθμό πόλωσης σε διαφορετικές περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μαγνητικά πεδία δεν είναι ομοιόμορφα σε όλο το νεφέλωμα.

Οι παρατηρήσεις του IXPE στο νεφέλωμα του Κάβουρα θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα τη φυσική των υπολειμμάτων σουπερνόβα και τις διαδικασίες που παράγουν τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που ανιχνεύονται στις κοσμικές ακτίνες. 


Τι είναι το IXPE;

Το Imaging X-ray Polarimetry Explorer είναι ένα διαστημικό σκάφος της NASA που έχει σχεδιαστεί για να μελετά την πόλωση των ακτίνων Χ που εκπέμπονται από ουράνια αντικείμενα, όπως οι μαύρες τρύπες και οι αστέρες νετρονίων. Εκτοξεύτηκε στις 13 Απριλίου 2021 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το IXPE χρησιμοποιεί τρία τηλεσκόπια για τη μέτρηση της πόλωσης των ακτίνων-Χ, η οποία παρέχει πληροφορίες για τα μαγνητικά πεδία και άλλες ιδιότητες των αντικειμένων που εκπέμπουν τις ακτίνες-Χ.

Πηγή; interestingengineering

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back