ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Το νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής σε νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες

Εικόνα του άρθρου NASA: Το νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής σε νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2024, 20:51
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb της NASA αποκάλυψε τις πιο ευκρινείς εικόνες ενός τμήματος του νεφελώματος της Αλογοκεφαλής (Horsehead).

Το νεφέλωμα της της Αλογοκεφαλής, στον αστερισμό του Ωρίωνα, βρίσκεται σε απόσταση 1.300 ετών φωτός. Ανακαλύφθηκε πριν από έναν αιώνα, το παρατσούκλι του προέρχεται από την εντυπωσιακή του εμφάνιση - μια αραχνοΰφαντη στήλη αερίου και σκόνης που μοιάζει με άλογο που σηκώνει το κεφάλι του.

Οι τελευταίες υπέρυθρες εικόνες του Webb που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα κατέγραψαν την κορυφή της κεφαλής του αλόγου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, φωτίζοντας σύννεφα από ψυχρά μόρια υδρογόνου και χημικές ουσίες που μοιάζουν με αιθάλη. Αυτές οι λεπτομερείς λήψεις μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσουν την κατανόηση των αστρονόμων για το νεφέλωμα, το οποίο λειτουργεί ως φυτώριο για την εκκόλαψη μεγάλων άστρων.

Η Αλογοκεφαλή αποτελεί αγαπημένο στόχο των παρατηρητηρίων του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Πέρυσι, το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid τράβηξε νέες φωτογραφίες του νεφελώματος.


Στη φωτογραφία οι τρεις απόψεις ενός από τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα στον ουρανό μας, το νεφέλωμα της κεφαλής του αλόγου (Horsehead). Η πρώτη εικόνα (αριστερά), που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023, παρουσιάζει το νεφέλωμα Horsehead όπως φαίνεται στο ορατό φως από το τηλεσκόπιο Euclid της ESA, το οποίο έχει συνεισφέρει η NASA. Η δεύτερη εικόνα (στη μέση) δείχνει μια άποψη του νεφελώματος Horsehead στο εγγύς υπέρυθρο φως από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, η οποία παρουσιάστηκε ως εικόνα για την 23η επέτειο του τηλεσκοπίου το 2013. Αυτή η εικόνα αποκαλύπτει μια όμορφη, λεπτή δομή που κανονικά καλύπτεται από τη σκόνη. Η τρίτη εικόνα (δεξιά) παρουσιάζει μια νέα άποψη του νεφελώματος Horsehead από το όργανο NIRCam (Near-Infrared Camera) του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA/ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (AURA/STScI), ESA/Webb, CSA, K. Misselt (University of Arizona), M. Zamani (ESA/Webb)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back