Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ναι» στις έρευνες σε Άρτα-Πρέβεζα

Εικόνα του άρθρου «Ναι» στις έρευνες σε Άρτα-Πρέβεζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2018, 11:32
ΗΠΕΙΡΟΣ

 Με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αλλά και τη διαφωνία των δύο κυβερνητικών βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων, εγκρίθηκε η παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Έξω από τη Βουλή, την ίδια ώρα, γινόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με εκπροσώπηση και από την Ήπειρο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Ελντοράντο και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα- βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων». Σύμφωνα με το υπουργείο, συμφωνία -πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ. Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Επίσης, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι «σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking». 

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι "κινδυνεύει η προσπάθεια" λόγω των αντιδράσεων στην Ήπειρο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, διαφωνούν με το μοντέλο της εξόρυξης υδρογονανθράκων «που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον» και ξεκαθάρισε ότι εφόσον έμπαινε σε ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο, θα καταψήφιζαν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back