ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ναι μεν περισσότερες οι προσλήψεις, αλλά…

Εικόνα του άρθρου Ναι μεν περισσότερες οι προσλήψεις, αλλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/12/2018, 22:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θετικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα τον περασμένο Νοέμβριο και στην Ήπειρο, αλλά με μερικούς καίριους και όχι τόσο θετικούς «αστερίσκους».

Στην Ήπειρο καταγράφηκαν 5.469 προσλήψεις έναντι 4.798 «αποχωρήσεων», όπως καταγράφονται οι απολύσεις παντός είδους, από τις οικειοθελείς μέχρι τις λήξεις ή καταγγελίες συμβάσεων. Οπότε, 671 άτομα έμειναν στις θέσεις τους.

Αναλυτικά ανά νομό, Πρέβεζα και Θεσπρωτία είχαν αρνητικό ισοζύγιο, αντίθετα με Άρτα και Γιάννενα. Στα Γιάννενα έχει καταγραφεί σχεδόν το 65% των κινήσεων.  

Σε επίπεδο ενδεκαμήνου, οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Πέρυσι το Νοέμβριο, το ισοζύγιο ήταν και πάλι θετικό στην Ήπειρο, αλλά με 83 σχέσεις εργασίες λιγότερες από φέτος.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία των ετών 2014 και 2018, προκύπτει αύξηση της απασχόλησης κατά 376.766 θέσεις εργασίας ή ποσοστό 24,60%. Από τις 376.766 επιπλέον θέσεις εργασίας, το 65% (244.996) είναι πλήρους απασχόλησης και το 35% (131.770) μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Οι «αστερίσκοι» όμως είναι υπαρκτοί. Καταρχάς, πανελλαδικά οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης έφτασαν τις 86.533, περισσότερες από τις πλήρους απασχόλησης. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προσλήψεων είναι σε τομείς όπως διασκέδαση, ψυχαγωγία-δημιουργικές τέχνες, όπου έτσι και αλλιώς οι συμβάσεις είναι πολύ μικρές (μπορεί να εξαρτώνται απλά από τη μοναδική εμφάνιση του καλλιτέχνη σε κάποιο χώρο). Επίσης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απορροφά η εστίαση, στην οποία το ισοζύγιο ήταν αρνητικό το Νοέμβριο.

Τέλος, την αισιοδοξία για τη μείωση των «κακών» ποσοστών, μετριάζει πολύ το επίπεδο των μισθών, με τις ψαλίδες να ανοίγουν πολύ μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων, αλλά και πολλούς εργαζόμενους να αμείβονται με το βασικό…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back