ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Nα είναι πρωτότυπη, σύγχρονη, φωτεινή και άνετη

Εικόνα του άρθρου Nα είναι πρωτότυπη, σύγχρονη, φωτεινή και άνετη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2017, 13:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών πριν από δύο μέρες ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στον «αέρα» ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων ανάπλασης της πλατείας Πύρρου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αρχιτεκτονικών προτάσεων είναι η 11η Δεκεμβρίου, σε δύο μήνες δηλαδή. Οι ενδιαφερόμενοι αρχιτέκτονες –είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες- προετοιμάζονται εδώ και καιρό, καθώς ο Δήμος είχε ανακοινώσει από τις αρχές του καλοκαιριού ότι προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

Η όποια αρχιτεκτονική πρόταση, σύμφωνα με την προκήρυξη, πρέπει να λάβει υπόψη της διάφορες παραμέτρους: από την ιστορικότητα της πλατείας και τη σχέση της με τα διπλανά κτίρια (Όαση, Περιφέρεια, Δικαστικό Μέγαρο) και τη γειτνίασή της με τη λεωφόρο Δωδώνης μέχρι το υπόγειο πάρκινγκ και τη σύνδεσή της με τη μεταλλική πεζογέφυρα και το πάρκο του παλαιού Δημαρχείου.

Στους όρους της προκήρυξης, αναφέρεται ότι η πλατεία πρέπει να μελετηθεί σαν ένας κίνησης και βόλτας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, αλλά και ως τόπος συνάντησης. Μία πραγματικότητα, η οποία εκ των πραγμάτων θέτει κάποιους περιορισμούς, είναι ότι οι φυτεύσεις πάνω στην πλατεία δεν μπορούν να έχουν ιδιαίτερο βάθος (λόγω του υπόγειου πάρκινγκ), ιδίως όσο πλησιάζει κανείς προς την «Όαση». Στα ζητούμενα είναι ακόμη ο  βιοκλιματικός σχεδιασμός, η αξιοποίηση της θέας που έχει η πλατεία προς τη λίμνη, η ιδιαίτερη φροντίδα στην ημερήσια και νυχτερινή εικόνα της κεντρικής πλατείας μέσω του φωτισμού και φυσικά η πρωτοτυπία της πρότασης σε συνδυασμό με τη ρεαλιστικότητα ως προς την υλοποίησή της.

Ποιος θα κρίνει τις αρχιτεκτονικές προτάσεις: Μια κριτική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τέσσερις αρχιτέκτονες και μία… προσωπικότητα, η οποία θα εκτελεί χρέη προέδρου. Από τους τέσσερις αρχιτέκτονες, ο ένας θα είναι από τον Δήμο Ιωαννιτών και οι υπόλοιποι τρεις θα επιλεχθούν με κλήρωση από τον σχετικό κατάλογο του υπουργείου. Όσο για την προσωπικότητα-πρόεδρο, δεν έχει μέχρι στιγμής γνωστό  ποια θα είναι.

Όσον αφορά τώρα τα βραβεία, προβλέπονται 3.320 ευρώ για το 1ο βραβείο, 2.430 ευρώ για το 2ο βραβείο και 1.675 για το τρίτο βραβείο. Για την εκπόνηση της πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης (ο διαγωνισμός αφορά μόνο τα προσχέδια) θα συναφθεί σύμβαση με τον «νικητή», ποσού 39.000 ευρώ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back