Οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου δημιούργησαν προσδοκίες στο ΠΑΣΟΚ, παρότι το κόμμα δεν κατάφερε να κάνει αυτό που έκανε εις βάρος του, ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2019: να ηγεμονεύσει στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Στις δε αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να πανηγυρίσει κατόπιν εορτής, προσπαθώντας να ταχθεί με το μέρος των νικητών, αφού αυτοί νίκησαν.
Αυτό προσπάθησε να καταγράψει η «άτυπη ενημέρωση» που διένειμε το ΠΑΣΟΚ πριν από μερικές μέρες, βάζοντας και τα Γιάννενα στο «κάδρο των επιτυχιών», υιοθετώντας την εκλογή του Θωμά Μπέγκα.
Βέβαια, άτυπες είναι οι… πνευμονίες και όχι οι ενημερώσεις, ειδικά όταν προέρχονται από επίσημα γραφεία Τύπου κομμάτων. Και η εντύπωση που επιχειρεί να δημιουργήσει το κόμμα είναι αναντίστοιχη με την πραγματική του κατάσταση, τουλάχιστον στα Γιάννενα και στην Ήπειρο.
Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι τόσο στον Δήμο, όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα μέλη του κόμματος έχουν απέναντί τους… μέλη του κόμματος. Ο Στέφανος Ζούμπας κατάφερε μεν να πάρει ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του Δημήτρη Δημητρίου, το 2019. Η επιλογή όμως του κόμματος να κατεβάσει ένα αυστηρά κομματικό ψηφοδέλτιο δεν είναι επιτυχημένη εκλογικά. Η περιφερειακή παράταξη πήρε σχεδόν 7.500 ψήφους λιγότερες από ό,τι στις βουλευτικές εκλογές, χάνοντας δυνάμεις σε όλους τους νομούς.
Σε έναν από αυτούς, στη Θεσπρωτία, βρέθηκε πολύ πίσω και από τα ποσοστά του στις βουλευτικές, αλλά και στη σειρά εκλογής των περιφερειακών. Οι πολιτικές εξελίξεις το έφεραν έτσι ώστε ο κ. Ζούμπας να έχει απέναντί του στο περιφερειακό συμβούλιο ένα επίσης μέλος του ΠΑΣΟΚ: τη Μάγδα Τάτση, που αντικατέστησε στην προεδρία της παράταξης τον Σπύρο Ριζόπουλο και ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Οι Ορίζοντες στη Θεσπρωτία ήταν δεύτεροι με 12,19% και η παράταξη Ήπειρος Όλον του κ. Ζούμπα τέταρτη, με 6,68%.
Τον περασμένο Ιούλιο, το ΠΑΣΟΚ με υποψήφια την κα Τάτση πήρε 14,77%. Τον Μάιο, σε εκλογές με σταυρό, η κα Τάτση ήταν πρώτη με 2.006 συνολικά.
Και στα Γιάννενα όμως η κατάσταση δεν είναι περισσότερο ήρεμη. Δύο στελέχη του κόμματος με ανακοινώσεις τους έθεσαν εσωκομματικά ζητήματα που η νομαρχιακή μοιάζει ανήμπορη (ή απλά, δεν θέλει) να διαχειριστεί. Η Μαργαρίτα Κιτσανού και ο Κώστας Κυρίτσης και οι δύο υποψήφιοι με τον κ. Ζούμπα, και οι δύο σε υψηλές θέσεις σταυροδοσίας, εξέδωσαν ανακοινώσεις με αιχμές:
Η ανακοίνωση της κας Κιτσανού και η ανακοίνωση του κ. Κυρίτση.
Στον Δήμο Ιωαννιτών, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν υποψήφια και με τους δύο συνδυασμούς που μπήκαν στη δεύτερη Κυριακή. Η δε περιρέουσα ατμόσφαιρα μόνο ελαφρά δεν ήταν: η παράταξη Παπαγεωργίου κατηγορούσε την παράταξη Μπέγκα ότι ουσιαστικά στηρίζεται από «κέντρα και παράκεντρα», εννοώντας μεταξύ άλλων τον πρώην βουλευτή του κόμματος Βαγγέλη Αργύρη.
Παρά την παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του επικεφαλής, απερχόμενου δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου, η παράταξη στηρίχτηκε με παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, την εβδομάδα ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο γύρο, με τρόπο που ήταν σχεδόν… δημόσιος. Η δε παράταξη Παπαγεωργίου είχε μεγαλύτερες προσδοκίες από τη νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, καθότι ο βουλευτής του κόμματος στα Γιάννενα Γιάννης Τσίμαρης είναι μέλος της, πρώην αντιδήμαρχος, στηριγμένος στις βουλευτικές από την παράταξη της δημοτικής αρχής-χωρίς να θεωρείται ότι επέστρεψε τη στήριξη.
Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στα Γιάννενα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την εκλογή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, μια μεγάλη, όσο και ανέλπιστη νίκη του κεντροαριστερού χώρου. Τώρα, έρχεται σε μια περιοχή όπου η νομαρχιακή κόμματος που έχει εκλέξει βουλευτή, δεν μοιάζει πρόθυμη να διαχειριστεί τα πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και δύσκολα…