Από τη μια μεριά η Περιφέρεια Ηπείρου και από την άλλη το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ένας αγώνας μπρα ντε φερ με έπαθλο τη διαχείριση των απορριμμάτων που δεν έχει καταλήξει εδώ και έναν χρόνο, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να... αποφεύγει το τελικό «ναι» για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Τον τελευταίο καιρό, η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να πιέσει την κατάσταση και να «εκβιάσει» αποτελέσματα, βάζοντας στο παιχνίδι και τα απορρίμματα της Λευκάδας, τα οποία αναζητούν αποδέκτη. Πριν από δέκα ημέρες, η ηγεσία της περιφερειακής αρχής βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωνε ότι «από τον κ. Κουρουμπλή κινήθηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή, ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη, της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων».
Η έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, απαιτεί Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μόνο η υπογραφή του κ. Κουρουμπλή, δηλαδή, δεν αρκεί. Προφανώς και δεν ήταν τυχαία η δημόσια αναφορά της περιφερειακής αρχής στη θετική στάση του υπουργού Εσωτερικών στο επίμαχο θέμα. Αποτελούσε μια «υπενθύμιση» στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ένα είδος πίεσης. Όπως αποδείχθηκε στην πορεία, η «ερχόμενη Τρίτη» ήρθε και έφυγε. Την περασμένη Πέμπτη, ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου για την περίοδο 2014-2020, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε με ελαφρύ σαρκασμό ότι τα περί υπογραφής της ΚΥΑ είναι θέμα «των επόμενων εβδομάδων, όπως μας είπαν». Είναι σαφές ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα δεν έχει ξεμπλοκάρει.
Όσο η Περιφέρεια Ηπείρου πιέζει (αποφεύγοντας πάντως την κατά μέτωπον επίθεση), τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει τη θέση του εδώ και μήνες και να κάνει τις όποιες διορθώσεις απαιτούνται.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γραφεί πολλά για τις δεσμεύσεις (όπως το τονάζ των απορριμμάτων) που δημιουργεί μια μονάδα σαν αυτήν που προωθεί η Περιφέρεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, πάντως, από τον περασμένο Νοέμβριο, είχε αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα για να λυθούν τα «προβλήματα τεχνικής φύσης« όπως τα είχε χαρακτηρίσει, χωρίς όμως να τα προσδιορίζει. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν προχωρά με οποιονδήποτε τρόπο. Και όσο ο χρόνος περνάει, τόσο τα αδιέξοδα μεγαλώνουν.