Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το «Μπουλούκι» επιστρέφει στα Τζουμέρκα

Εικόνα του άρθρου Το «Μπουλούκι» επιστρέφει στα Τζουμέρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2019, 19:52
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μετά από λίγους μήνες, το Boulouki («Μπουλούκι»), μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων με έδρα την Αθήνα, επιστρέφει στα Τζουμέρκα. Το «Μπουλούκι», ως ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, θα παρουσιάσει από 1 έως 6 Μαΐου την εκπαιδευτική δράση «Καταφύγια-τόποι προστασίας, πεδία ελευθερίας».

Τα εξαήμερα εργαστήρια θα γίνουν παράλληλα στο ορεινό καταφύγιο Μελισσουργών και στο ορειβατικό καταφύγιο Πραμάντων. Τα πρακτικά μαθήματα θα είναι δύο: «Πέτρα-πηλός: Διασκευάζοντας τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο» υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του μάστορα από τους Κτιστάδες Παύλου Βήχα και του Χρήστου Κυριακόγγονα, ειδικού στις κατασκευές με χώμα και «Ξύλο: Συστήνοντας το ‘τζουμερκιώτικο’ δεντρόσπιτο» με τη συνδρομή του ξυλουργού Τρύφωνα Παπαϊωάννου από την Κυψέλη Τζουμέρκων και του αρχιτέκτονα-ξυλουργού Γιώργου Καρβέλα.

Παράλληλα, το πρόγραμμα των εργαστηρίων θα υποστηριχθεί από διαλέξεις ακαδημαϊκών, όπως του Σ. Αγαθόπουλου, καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Βασίλη Νιτσιάκου, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Ελευθερίας Τσακανίκα, επίκουρης καθηγήτριας στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, του Γιώργου Μαντάνη, καθηγητή Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.ά.

Η δράση «καταφύγια» απευθύνεται σε επαγγελματίες της κατασκευής και ερευνητές από πεδία συναφή με την παραγωγή του χώρου, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις ξύλινες κατασκευές, την πέτρινη δόμηση και τη δόμηση με χώμα. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


* Φωτογραφία από την περσινή δράση της ομάδας στο μονοπάτι κοντά στη Γέφυρα Πλάκας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back