ΗΠΕΙΡΟΣ

Το «Μπουλούκι», ένα φθινοπωρινό σχολείο και ένα παραδοσιακό καλντερίμι

Εικόνα του άρθρου Το «Μπουλούκι», ένα φθινοπωρινό σχολείο και ένα παραδοσιακό καλντερίμι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 22:46
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πριν από έναν μήνα, στα Φράστα Τζουμέρκων έγινε το φθινοπωρινό σχολείο παραδοσιακής και αειφόρου δόμησης από το περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης «Μπουλούκι».

Για 12 ημέρες, οι 18 συμμετέχοντες-ουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και επιδείξεις γύρω από τη χρήση φυσικών υλικών στη δόμηση και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό ιστορικών και νέων κατασκευών.

Το εργαστήριο περιλάμβανε και πρακτικές δοκιμές. Ο χώρος του παλιού πέτρινου δημοτικού σχολείου μετατράπηκε σε εργαστήρι πειραματισμού. Οι συμμετέχοντες-ουσες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δούλεψαν συλλογικά προκειμένου να σχεδιάσουν οικολογικές προτάσεις θερμομόνωσης του σχολικού κελύφους, αλλά και κατασκευαστικές λύσεις για την αποκατάσταση της ξύλινης στέγης.

Επίσης, η πρακτική άσκηση αφορούσε εργασίες πελεκήματος πέτρας, κατασκευής ξερολιθικού καλντεριμιού και εφαρμογής πλακόστρωσης με χρήση κονιάματος ασβέστη. Οι εργασίες συνέβαλαν στη συνέχιση του έργου διαμόρφωσης της νέας αυλόθυρας του σχολικού κτιρίου, ολοκληρώνοντας το καλντερίμι της εισόδου σε αυτήν.

Το «Μπουλούκι» αναφέρει ότι σκοπός είναι το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του 1955 να αποκατασταθεί και ανακαινιστεί πλήρως μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, ώστε να αποτελέσει ένα νέο «σχολείο» για την εκπαίδευση και προώθηση των παραδοσιακών τεχνικών και της αειφόρου δόμησης στην Ήπειρο και ευρύτερα.

Στη διοργάνωση του εργαστηρίου συμμετείχαν οι Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Βορείων Τζουμέρκων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου και η Γαλλική Σχολή Αθηνών.


*Photo credit: Ιάσονας Αθανασιάδης


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back