ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μπορούν δύο πλανήτες να μοιράζονται την ίδια τροχιά;

Εικόνα του άρθρου Μπορούν δύο πλανήτες να μοιράζονται την ίδια τροχιά;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2023, 23:48
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι αστρονόμοι ανέφεραν χθες Τετάρτη την ανακάλυψη δύο πλανητών που θα μπορούσαν να μοιράζονται την ίδια τροχιά γύρω από το άστρο τους.

Είπαν ότι πρόκειται για την ισχυρότερη απόδειξη αυτής της παράξενης κοσμικής σύζευξης, που από καιρό υποπτεύονταν, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε.

Χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή, η ομάδα υπό ισπανική ηγεσία εντόπισε ένα νέφος συντριμμιών στην ίδια τροχιά με έναν ήδη επιβεβαιωμένο πλανήτη που περιφέρεται γύρω από αυτό το άστρο, 370 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κενταύρου. Υποψιάζονται ότι πρόκειται είτε για έναν πλανήτη σε σχηματισμό είτε για υπολείμματα ενός πλανήτη που υπήρξε κάποτε.


Οι αστεροειδείς είναι γνωστό ότι συνοδεύουν πλανήτες γύρω από το άστρο τους - για παράδειγμα, ο Δίας και οι λεγόμενοι Τρωικοί αστεροειδείς του. Αλλά οι πλανήτες στην ίδια τροχιά «ήταν μέχρι τώρα σαν τους μονόκερους», σημείωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jorge Lillo-Box του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης. «Υπάρχουν στη θεωρία, αλλά κανείς δεν τους έχει εντοπίσει ποτέ», ανέφερε σε δήλωσή του.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2026 προκειμένου να εντοπίσουν σωστά τα δύο αντικείμενα γύρω από το άστρο που είναι γνωστό ως PDS 70.

Ο επιβεβαιωμένος πλανήτης με τον ύποπτο συνοδηγό χρειάζεται 119 χρόνια για να ολοκληρώσει έναν γύρο. Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου, ο οποίος έχει τριπλάσιο μέγεθος από τον Δία. Ένας άλλος αέριος γίγαντας είναι γνωστό ότι περιφέρεται γύρω από αυτό το άστρο, αν και από πολύ μεγαλύτερη απόσταση.

Η επικεφαλής συγγραφέας Olga Balsalobre-Ruza του Κέντρου Αστροβιολογίας στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, είναι «η πρώτη απόδειξη» ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι διπλοί κόσμοι.

«Μπορούμε να φανταστούμε ότι ένας πλανήτης μπορεί να μοιράζεται την τροχιά του με χιλιάδες αστεροειδείς, όπως στην περίπτωση του Δία, αλλά μου προκαλεί εντύπωση ότι οι πλανήτες θα μπορούσαν να μοιράζονται την ίδια τροχιά», ανέφερε σε δήλωσή της.

Φωτογραφία: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO) /Balsalobre-Ruza et al

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back