ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ανακαλύφθηκε ένα δεύτερο πολυπλανητικό σύστημα «Τατούιν»

Εικόνα του άρθρου Ανακαλύφθηκε ένα δεύτερο πολυπλανητικό σύστημα «Τατούιν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2023, 15:34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στο δικό μας ηλιακό σύστημα, οι πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα μόνο άστρο. Και αυτό ισχύει και για τους περισσότερους εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα επίσης. Αλλά ορισμένοι πλανήτες περιφέρονται γύρω από δύο αστέρια, θυμίζοντας το Τατούιν στην ταινία Star Wars. Οι αστρονόμοι τους αποκαλούν κυκλικούς πλανήτες. Έχουν βρει μόνο περίπου δώδεκα τέτοια συστήματα μέχρι στιγμής. Και, από αυτά, μόνο ένα έχει περισσότερους από έναν πλανήτες. 

Τώρα, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν εξωπλανήτη που ονομάστηκε BEBOP-1c και βρίσκεται στο δυαδικό σύστημα BEBOP-1 το οποίο βρίσκεται σε απόσταση σε απόσταση 1,320 ετών φωτός από τη Γη και έχει και μια δεύτερη κωδική ονομασία, την ονομασία TOI-1338. Ο BEBOP-1c είναι ένας γίγαντας αερίου με μάζα περίπου 65 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης και περίπου πέντε φορές μικρότερη από τη μάζα του Δία. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τα δύο άστρα σε περίπου 215 ημέρες.

«Οι πλανήτες σε δυαδικά συστήματα αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχουν καθώς τα δύο άστρα του συστήματος δημιουργούν δίσκους ύλης το περιβάλλον των οποίων είναι αφιλόξενο στο σχηματισμό πλανητών. Όλα αυτά άλλαξαν με την ανακάλυψη του Kepler-16b το 2011 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Αυτή η ανακάλυψη έδειξε ότι πρέπει να είναι δυνατό να σχηματιστούν αυτοί οι πλανήτες» αναφέρει ο Μάθιου Στάντινγκ αστροφυσικός στο Open University στη Βρετανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια που βρίσκονται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή.

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση που δείχνει την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη, TOI 1388 b, στο δυαδικό σύστημα που τώρα έγινε γνωστό ότι έχει δύο πλανήτες. (NASA/Goddard Space Flight)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back